sâmbătă

4 mai, 2024

22 martie, 2021

Uniunea Ruropeană a aprobat luni sancționarea a 4 oficiali chinezi implicați în conducerea lagărelor de internare în care au fost trimiși sute de mii de uiguri din regiunea Xinjiang.

Pe listă nu a fost însă trecut liderul Partidului Comunist din Xinjiang, Chen Quanguo, care a fost însă supus măsurilor adoptate de SUA anul trecut.


Decizia de luni este prima încercare de a pedepsi China din motive legate de drepturile omului de la masacrul din Piața Tiananmen din 1989. Entități chineze au mai fost supuse sancțiunilor, anul trecut, pentru implicare în atacuri cibernetice desfășurate împotriva Occidentului.

Anticipând decizia UE de luni, China a amenințat deja, prin vocea ambasadorului la UE Zhang Ming, că va riposta: „Dacă unii insistă asupra confruntării, nu vom da înapoi”. Publicația de stat Global Times a informat că Beijing va viza „unele instituții ale UE care au condus acuzațiile împotriva politicilor Chinei din Xinjiang”, precum și „unele persoane din țările UE care s-au comportat prost”.

Pe lista celor sancționați de UE se află:

  • Zhu Hailun, fost adjunct al președintelui Partidului Comunist din Xinjiang
  • Wang Junzheng, secretar de partid al Xinjiang Production and Construction Corps
  • Wang Mingshan, membru al comitetului permanent al Partidului Comunist al Xinjiang
  • Chen Mingguo, directorul Biroului de Securitate Publică din Xinjiang (PSB)

Potrivit deciziei, celor 4 li s-au înghețat bunurile deținute în UE și li s-a interzis intrarea în Uniune. Cetățenilor UE sau entităților europene li se interzice să pună fonduri la dispoziția celor 4 sancționați.


Biroului de Securitate Publică din Xinjiang se află la rândul său, ca entitate, pe lista sancționaților.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a caracterizat anul trecut politicile promovate în regiunea Xinjiang drept unele ”de succes”, precizând că regiunea ”se bucură de un cadru favorabil de stabilitate socială ”.

Cu toate acestea, guvernele din întreaga lume și-au exprimat îngrijorarea cu privire la maltratarea populației, în cea mai mare parte musulmană, din Xinjiang, președintelui ONU, Michelle Bachelet, fiindu-i încă refuzată o vizită în zonă.

Reacție rapidă a Beijing

China a anunțat la scurt timp după decizia Consiliului UE că impune la rândul său sancţiuni împotriva unor oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană.

Printre acei sancționați de Beijing se numără Reinhard Butikofer, șeful delegației Parlamentului European pentru China, și cercetătorul german Adrian Zenz, ale cărui rapoarte privind tratamentul uigurilor au stârnit critici aspre la Beijing.

„Persoanele vizate şi familiile lor au interdicţii de intrare în China continentală, în Hong Kong şi în Macao. Aceste persoane, companiile şi instituţiile asociate au restricţii în derunarea de afaceri în China”, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei.

”UE trebuie să înceteze să le ţină prelegeri altora în domeniul drepturilor omului şi să înceteze ingerinţele în afacerile interne ale altora. Trebuie să înceteze practica ipocrită a standardelor duble şi să nu meargă în direcţia greşită. În caz contrar, China va avea reacţii suplimentare hotărâte”, a avertizat MAE chinez.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: