28 iunie, 2017

Uniunea Europeană a prelungit oficial miercuri cu șase luni sancțiunile economice impuse Rusiei pentru presupusul sprijin al acesteia pentru rebelii separatiști în estul Ucraina.

”Consiliul a prelungit miercuri sancțiunile economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse până la 31 ianuarie 2018”, anunță comunicatul oficial, citat de AFP.

Această decizie vine după informațiile pe care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel le-au comunicat omologilor europeni joia trecută, la summit-ul UE organizat la Bruxelles, referitoare la stadiul implementării acordurilor de la Minsk.


În martie 2015, liderii europeni au decis să condiționeze durata acestor acțiuni de punerea în aplicare integral a acordurilor de la Minsk, acorduri semnate pentru a permite încetarea luptelor și demararea unui dialog politic între separatiști și guvernul de la Kiev.

În lipsa unui armistițiu efectiv, luptele revenind ca intensitate în această primăvară, statele UE au prelungit până acum sancțiunile din șase în șase luni.

UE acuză Moscova că îi susține pe rebeli, care au instaurat republici separatiste în zonele pe care le controlează. Rusia neagă orice implicare în conflict.

Aceste sancțiuni au fost inițial instituite la 31 iulie 2014, pentru o durată de un an, ”ca reacție la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina”, unde conflictul din Est a făcut peste 10.000 de morți în trei ani, reamintește UE în comunicat.


Aceste măsuri, înăsprite în septembrie 2014, au ca țintă sectoarele financiar, energetic și de apărare, precum și domeniul bunurilor cu dublă utilizare, civilă și militară.

UE a impus de asemenea sancțiuni pentru aproape 150 de personalități, printre care apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, înscrise pe ‘lista sa neagră’. Activele lor din bănci europene sunt prin urmare blocate, iar aceste persoane nu au drept de viză pentru UE.

Acest sancțiuni dure afectează relațiile dintre Bruxelles și Moscova, care a răspuns prin instaurarea unui embargou asupra importurilor agroalimentare din UE, încă în vigoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: