Consiliul European a bifat rapid un prim punct aflat pe ordinea de zi a reuniunii de joi de la Bruxelles: a adoptat prelungirea cu un an a sancțiunilor adoptate ca răspuns față de anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Rusia.
Măsurile restrictive se aplică în special pentru investiții în peninsula ocupată de Rusia și pentru importuri de produse în UE. Interdicțiile se aplică atât cetățenilor europeni cât și companiilor cu sediul în UE.
Consiliul prelungise în decembrie 2018 aceste sancțiuni cu o perioadă de șase luni, până la 31 iulie 2019.
Nu este singurul pachet de sancțiuni impuse Rusiei.
În martie 2019, Consiliul a prelungit până la 6 martie 2020 perioada de aplicare a măsurilor de înghețare a activelor a 12 persoane identificate drept responsabile pentru deturnarea de fonduri ale statului ucrainean sau responsabile de abuz în serviciu cu prejudicierea fondurilor publice ucrainene.
Tot în martie, Consiliul a adăugat opt funcționari ruși pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive în raport cu acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Aceste noi includeri pe listă au fost adoptate de Consiliu ca răspuns la escaladarea tensiunilor în strâmtoarea Kerci și Marea Azov și la încălcările dreptului internațional de către Rusia, care a recurs la forța militară fără nicio justificare.