UDMR nu susţine modificarea legislaţiei penale prin Ordonanţă de Urgenţă, declară la RFI liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila (foto). Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul ia în calcul o OUG pentru articolele declarate constituţionale din Codul Penal şi cel de Procedură Penală.
Cseke Attila spune că UDMR nu este de acord cu o eventuală OUG pentru Codurile Penale: „Pe legislaţia penală nu susţinem, dacă depinde de noi, sigur, nu suntem la guvernare, dar nu susţinem adoptarea unor măsuri, unor demersuri, prin Ordonanţe de Urgenţă”.
Senatorul UDMR precizează: „A fost greşit şi în 2016, când Guvernul tehnocrat a adoptat o asemenea măsură, a modificat Codul Penal şi cel de Procedură Penală prin OUG. Ar fi greşit şi de data aceasta, dacă s-ar face, chiar dacă sunt articole declarate constituţionale. De aceea avem Parlament, este un proiect legislativ care se întoarce în Parlament de la CCR. Parlamentul este îndrituit să facă acele modificări care pot fi făcute, pentru a fi constituţional proiectul. Deci într-un cuvânt, nu am susţine o asemenea modalitate de modificare a legislaţiei penale”.
Pe de altă parte, senatorul UDMR afirmă că Uniunea ezită să se alăture Opoziției în demersul de demitere a guvernului prin moțiune. PNL, USR și PMP au anunțat miercuri că vor depune la Parlament vineri o moțiune. Fără sprijinul parlamentarilor UDMR nu sunt șanse mari ca moțiunea să fie aprobată.
Senatorul UDMR Cseke Attila explică, citat de News.ro:
„Noi am ridicat câteva chestiuni, întrebări, credem noi, de bun simţ, pe care le-am ridicat şi în sesiunea anterioară, când a fost moţiunea de cenzură anterioară. Dacă într-adevăr doresc să schimbe acest Guvern, dacă ai o alternativă la acest guvern şi la această majoritate parlamentară, care astăzi încă există pe ansamblul Parlamentului, atunci trebuie să prezinţi nu numai nouă, UDMR-ului, ci şi societăţii din România, un program de guvernare, trebuie să spui principalele elemente, ce doreşti să faci, trebuie să spui pe cine propui candidat de prim-ministru, cine vor fi principalii miniştri, la Finanţe, la Sănătate, la Educaţie, la Transporturi, la Ministerul de Externe, că preluăm în câteva zile preşedinţia UE (…). Deocamdată, noi n-am primit aceste elemente, deşi le-am solicitat. Noi tindem să credem că de fapt nu se doreşte preluarea guvernării”.
Întrebat când va decide UDMR cum votează moţiunea de cenzură, el a replicat că parlamentarii Uniunii decid întotdeauna cu o zi înainte sau chiar în ziua dezbaterii.
PNL acuză UDMR că susţine o guvernare slabă şi un lider politic, Liviu Dragnea, condamnat definitiv de instanţă, iar replica lui Cseke Attila a fost aceeaa că şi UDMR ar putea spune că atitudinea PNL, ”care în fiecare sesiune dă impresia că are o majoritate şi poate să dea jos un Guvern”, este total contraproductivă.
„Noi cu atitudinea PNL-ului în ultimii doi ani, şi ştiu conducătorii PNL-ului, am avut mai multe probleme, în mod evident. Au fost atacate mai multe proiecte legislative care vizau comunitatea maghiară, inclusiv legat de liceul catolic de la Tg. Mureş, ceea ce nouă ne-a dat impresia că sub actuala conducere, PNL-ul s-a distanţat de la anumite valori pe care le-a avut şi colaborarea bună pe care am avut-o şi noi cu PNL-ul, într-un anumit moment sau pe mai multe mandate parlamentare (…). Ar fi de preferat să încercăm să revenim la o relaţie mai echilibrată”, a subliniat liderul senatorilor UDMR.