17 aprilie, 2015

Kelemen_HunorKelemen Hunor urmează să fie reconfirmat pentru un nou mandat de președinte al UDMR, în cadrul congresului formațiunii care se desfășoară vineri și sâmbătă, la Cluj-Napoca, el fiind și singurul candidat pentru șefia Uniunii. Congresul UDMR a fost însă un prilej atât pentru liderii PSD, cât și pentru cei ai PNL să curteze conducerea Uniunii, din perspectiva majorității parlamentare, în condițiile în care UDMR a trecut în opoziție, după alegerile prezidențiale din noiembrie, dar a susținut punctual Cabinetul Ponta, la voturile din Legislativ.

Kelemen Hunor a marșat pe rolul formațiunii în a asigura un echilibrul politic, în timp ce președintele PSD, Victor Ponta, a spus că mizează pe dialogul cu UDMR, iar copreședintele PNL Vasile Blaga a vorbit tranșant despre un parteneriat de guvernare între liberali și Uniune.

”Ori de câte ori am fost într-o situaţie dificilă am reuşit, de fiecare dată, să ne solidarizăm, să restabilim echilibrul şi am demonstrat că se poate restabili echilibrul, se poate conta pe noi (…) Dacă trecem în revistă şi vedem că toţi invitaţii au dat curs invitaţiei noastre, putem spune pe bună dreptate că UDMR poate fi un actor excelent, care poate contribui la pace, la înţelegere, la cooperare”, a declarat Kelemen Hunor, la debutul lucrărilor congresului.


Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus că mizează pe continuarea dialogului cu UDMR, chiar dacă Uniunea a decis să iasă din guvernul său, sugerând că este posibilă și o reluare a colaborării la nivel executiv, în cazul în care UDMR ar lua o astfel de decizie.

”Nu e de actualitate acest lucru (colaborarea guvernamentală -nr), mai ales că nu eu am cerut plecarea UDMR de la guvern. A fost o decizie politică pe care am înţeles-o, o respect şi, mai departe, orice fel de decizie de implicare guvernamentală este strict dreptul UDMR de a o avea, dar, din punctul meu de vedere, nu este supărare în aşa ceva”, le-a transmis Ponta delegațiilor la congres.

Fost vicepremier în Cabinetul Ponta și ministru al Culturii, Kelemen Hunor este cel care, plasat abia pe locul opt în alegerile prezidențiale cu un scor de 3,47% (sub candidatul Corneliu Vadim Tudor), a luat decizia de a ieși din guvernare în decembrie 2014.

Decizia a fost luată pe fondul unei rupturi între leadershipul Uniunii și electoratul maghiar, în contextul în care, în pofida susținerii lui Victor Ponta la nivel central, alegătorii Uniunii au votat candidatul PNL, în turul al doilea al scrutinului.


Această ruptură a fost speculată și de reprezentanții PNL prezenți la congresul de la Cluj-Napoca, copreședintele Alina Gorghiu afirmând că voturile date de maghiari pentru Klaus Iohannis reprezintă baza unei colaborări în viitorul apropiat, afirmație făcută în condițiile în care liberalii au invocat necesitatea unei moțiuni de cenzură care să ducă la debarcarea Cabinetului Ponta.

”Mesajul meu este acela de profundă mulţumire pentru voturile pe care le-au dat în noiembrie 2014 candidatului PNL, Klaus Iohannis, în turul al II-lea al prezidenţialelor. Vă mulţumesc tuturor, a fost un gest pe care, ca membru al PPE, ca un partid esenţialmente de dreapta, aşa cum sunteţi dumneavoastră, l-am apreciat ca pe unul extrem de firesc, ca pe unul care naşte nu doar dialog. Naşte, cred eu, o colaborare pe care o vom vedea în viitorul apropiat drept una fructuoasă’, a spus Alina Gorghiu.

Sub privirile premierului Victor Ponta, și copreședintele PNL Vasile Blaga a invocat necesitatea de a pune bazele unui parteneriat politic pe termen lung.

”Mesajul meu este să lucrăm împreună, noul PNL şi UDMR, pentru atingerea acestui obiectiv care stă în faţa României în următorul deceniu, atingerea unui nivel de viaţă şi de dezvoltare care să situeze România la media Uniunii Europene. (…) În acest sens vă propun să punem bazele pe un parteneriat pe termen lung, pe cel puţin 10 ani. Avem câteva atuurui comune, avem experienţa colaborării foarte bune şi în opoziţie, şi la guvernare’, a spus Vasile Blaga.

Cu toate declarațiile curtenitoare primite pe teren propriu atât din partea puterii, cât și din partea opoziției liberale, nu este de așteptat ca delegații la congresul UDMR să adopte o poziție în legătură cu parteneriatele politice, cu atât mai mult cu cât liberalii nu au făcut progrese în ceea ce privește coagularea unei noi majorități parlamentare pentru demiterea guvernului Ponta, iar jocurile se vor complica pe măsură ce se apropie anul electoral 2016.

O schimbare pe care o va aduce congresul UDMR este însă desființarea postului de vicepreședinte politic, ocupat de Laszlo Borbely, cel care a fost salvat recent de majoritatea parlamentară de cea de-a doua cerere de urmărire penală a DNA. Postul de vicepreședinte politic va fi desființat, în schimb va fi creată funcția de președinte executiv care va fi preluată, cel mai probabil, de actualul secretar general Peter Eckstein Kovacs.

De altfel, cazul lui Laszlo Borbely, dar și al deputatului Marko Attila refugiat în Ungaria pentru a scăpa de cererea de arestare preventivă a DNA, au fost abordate indirect și de președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis delegațiilor la congres, mesaj în care se arată că integrităţii în politica românească se poate face prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili.

”Creşterea calităţii reprezentării politice a cetăţenilor – fie că vorbim de etnici români, de etnici maghiari sau de cetăţeni de altă etnie – depinde foarte mult de compoziţia viitoarei clase politice. Partidele politice – şi includ aici şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, chiar dacă formal nu este un partid politic – au o responsabilitate crucială în acest sens. Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat derapaje instituţionale, că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele comunităţii sau al ţării şi au folosit funcţia publică pentru interese personale”, a transmis Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: