joi

2 mai, 2024

17 iunie, 2023

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a confirmat sâmbătă că trupele ucrainene sunt „angajate în mișcări active”, pentru a avansa în sudul țării. Potrivit The Guardian, forțele ucrainene au avansat în jurul orașului Bahmut, capturat de Rusia luna trecută, unde încercă să împingă forțele ruse de la periferia orașului.

Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse nu a câștigat încă avântul pe care l-au anticipat observatori mai optimiști. Până acum, transmite CNN, atacurile ucrainene par mai degrabă preludiul unei acțiuni mai expansive.

De ce în sud

Operațiunile ofensive de până acum au produs câștiguri modeste în regiunile sudice, cum ar fi Zaporojie, apărarea rusă cu mai multe straturi dovedindu-se greu de spart. Zona este văzută ca o țintă majoră pentru Ucraina, deoarece ar însemna ruperea liniilor terestre de aprovizionare din Rusiei către Crimeea anexată și estul Donețk.


Mai degrabă decât o etapă de forță copleșitoare care să concentreze brigăzile nou formate într-o singură direcție, ucrainenii par să testeze apărarea rusă în direcții diferite, analizânu-i capacitatea de reacție.

Joi, un consilier al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că primul obiectiv este eliminarea cât mai multor unități rusești formate din recruți și „creșterea presiunii psihologice asupra armatei ruse”.

„În același timp”, a spus el, unitățile ucrainene „testează pentru a vedea care zone sunt cele mai slabe”.

Rușii, puși în postura să apere Bahmut

Aceste ”teste” au inclus noi asalturi în jurul lui Bahmut, menite să-i forțeze pe ruși să trimită mai multe unități pentru a apăra un oraș pe care a durat mai mult de șase luni să îl distrugă și să îl ocupe.


Vineri, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Șirski, a declarat că rușii „continuă să mute unele dintre cele mai bine pregătite unități de luptă în direcția Bahmut”.

Poate mai surprinzător, există indicii că ucrainenii se află în apropierea orașului Donețk, o lungă linie de contact înghețată, și mai la sud, în jurul a ceea ce a fost frontul Vuhledar.

Ucrainenii au avantajul de a putea alege zonele de atacat; rușii trebuie să încerce să apere o linie de front șerpuitoare de aproape 1.000 de kilometri lungime, cu unele unități care au fost deja afectate de lupte.

Totuși, Kiev are o sarcină formidabilă: în special în sud, forțele ucrainene trebuie să efectueze un asalt frontal împotriva pozițiilor defensive profunde în condițiile în care, în mod critic, îi lipsește superioritatea aeriană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: