vineri

29 martie, 2024

5 martie, 2020

Naftogaz Ucraina își continuă campania împotriva controversatului gazoduct Nord Stream 2, cu noi discuții în SUA, care să convingă autoritățile americane să ia noi măsuri pentru împiedicarea finalizării proiectului, care ar dubla livrările directe ale Gazprom spre Germania.

Demersurile ucrainiene survin chiar dacă Nafotgaz şi Gazprom au semnat, la sfârşitul lunii decembrie, un set de acorduri referitoare la tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina în următorii 5 ani.

Sancţionarea  construcţiei „Nord Stream 2 a fost unul din pașii majori care s-au făcut și sperăm ca guvernul SUA să continue în aceeași direcție”, a declarat Andrei Koboliev, directorul general al Naftogaz, la un eveniment al Consiliului Atlantic din Washington, citat de S&P Global Platts.


Lucrările la tronsonul de numai 160 de km ai Nord Stream 2 (din lungimea totală de 1.230 km) au fost blocate, deja din decembrie, în apele teritoriale daneze, după ce compania elvețiano-olandeză Allseas a oprit montarea conductelor pe fundul Mării Baltice, de teama sancţiunilor americane.

Demersurile ucrainiene vin după ce Rusia a anunţat că va finaliza proiectul cu forțe proprii.

„Jocul nu s-a terminat. Rușii vor încerca să-și creeze propria capacitate tehnică de a termina gazoductul. Discutăm în prezent – și aici (în Washington), pentru a vedea cum să ne asigurăm că proiectul (Nord Stream 2) este mort” , a mai spus Andrei Koboliev.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că gazoductul va fi gata cel târziu anul viitor.


„Vom fi, desigur, capabili să terminăm noi înşine construcţia, fără implicarea partenerilor străini”, a spus liderul de la Kremlin, după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, din luna februarie, potrivit Reuters.

Totuşi, vasul rus Akademik Chersky, susceptibil să înlocuiască capacităţile companiei Allseas de pozare a conductei, a părăsit portul Nakhodka din estul Rusiei ăn februarie sprea altă destinaţie, în Singapore. Platforma Platts de trading cFlow semnala că vasul rus s-ar îndrepta, în prezent spre Colombo, Sri Lanka.

Un proiect cu implicaţii geopolitice

Nord Stream 2 urma să dubleze încă de anul trecut capacitatea gazoductului iniţial Nord Stream până la 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale livrate direct Germaniei de Gazprom, după investiții de 11 miliarde de dolari.

Comisia Europeană s-a văzut nevoită să arbitreze între Germania și protestele Poloniei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat decizia Statelor Unite de a impune sancțiuni împotriva companiilor europene implicate în proiectului, deși a recunoscut că proiectul are „o dimensiune politică” și că instituția pe care o conduce trebuie să protejeze și interesele statelor membre din Europa de Est.

Comisia Europeană se află la intersecția mai multor dileme geopolitice legate de dependența energetică de Rusia, de presiunile americane care includ și de implicațiile de securitate ale expansiuni în Europa a colosului chinez de comunicații Huawei.

Pe de altă parte, UE se confruntă și cu războiul comercial transatlantic și cu răcirea relațiilor cu Rusia după anexarea Crimeei și războiul civil din estul Ucrainei.

Toate sunt „probleme cruciale care au de a face cu schimbarea ordinii internaționale. Felul în care se vor rezolva va fi esențial pentru evoluția relațiilor UE-SUA și UE-Rusia în următorii ani, poate chiar luni”, sumarizează Deutsche Welle.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: