sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 noiembrie, 2022

Ucraina a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană – NASAMS şi Aspide – menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene, anunță The Guardian.

”Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament va consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur. Vom continua să-i doborâm pe inamicii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri Norvegia, Spania şi Statele Unite”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Ucraina cere de câteva luni să i se livreze sisteme moderne de apărare antiaeriană din Occident, în timp ce Moscova şi-a intensificat atacuri ale infrastructurilor de electricitate şi apă – cauzând întreruperi masive ale alimentării odată cu apropierea iernii.


Ucraina se pregătește pentru întreruperi de curent și pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice.

Rusia „concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor masive asupra infrastructurii noastre, în primul rând a celei energetice”, a spus luni președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina s-a confruntat luni cu un deficit de 32% în aprovizionarea cu energie electrică, a anunțat Serghei Kovalenko, directorul general al Yasno, un important furnizor de energie al Capitalei.

Cea mai mare problemă a Ucrainei: dronele iraniene

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene sunt purtate, în majoritate, cu drone iraniene. Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, afirmă că dronele iraniene folosite de ruși sunt parcate în Belarus, „destul de aproape de Kiev”.


Într-un interviu oferit Sky News, Vadim Pristaiko spune că aceste arme sunt „cea mai mare problemă a Ucrainei”.

El a afirmat: „Am reușit să doborâm în jur de 70-75% dintre toate dronele. Au rămas fără rachete, asta e sigur. Dar dronele iraniene, sunt cea mai mare problemă. Sunt ieftine… vin în roi. Foarte greu de tratat problema asta…”

El a cerut Occidentului să exercite mai multe presiuni politice și sancțiuni asupra Iran pentru a opri livrările către armata rusă.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: