miercuri

12 iunie, 2024

1 mai, 2023

Rachete rusești au lovit muniții stocate într-un depozit feroviar din orașul ucrainean Pavlohrad, rănind cel puțin 34 de persoane. Ucraina susține că a doborât 15 din cele 18 rachete lansate peste noapte. Principalele dezvoltări ale celei 432-a zi de război în Ucraina:

34 de răniți într-un atac asupra unui depozit de muniții

Rachetele rusești au lovit un depozit feroviar din orașul ucrainean Pavlohrad în care se aflau stocate muniții de război, într-un efort aparent de a încetini pregătirile Kievului pentru mult așteptata sa contraofensivă. 34 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost rănite în atac.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat explozii secundare pe fondul unui incendiu semnificativ la locul atacului. Lovitura a venit pe fondul lansărilor de peste noapte de rachete împotriva mai multor orașe ucrainene. Atacurile au fost purtate cu bombardiere strategice rusești. Printre clădirile avariate sau distruse s-au numărat o zonă industrială, 19 apartamente decbloc și 25 de case, susține Mykola Lukashuk, șeful consiliului regiunii Dnipro.

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 15 din 18 rachete lansate de ruși


Armata ucraineană a anunțat că echipajele de apărare aeriană au distrus 15 din 18 rachete lansate de forțele ruse la primele ore ale dimineții de luni.

Rușii au pierdut poziții în Bahmut

Contraatacurile ucrainene au înlăturat forțele ruse din unele poziții în orașul asediat din estul Bahmut. „Situația este destul de dificilă”, a spus generalul col Oleksandr Syrski, comandantul forțelor terestre. „În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat și a părăsit unele poziții”.

Generalul Syrski a făcut aceste declarații în timp ce vizita, duminică, trupele din prima linie, a spus armata.

Prigojin se plânde iar de lipsa munițiilor

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că o contraofensivă ucraineană așteptată s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia. El s-a plâns, din nou, că luptătorii săi nu au muniție, într-un interviu cu corespondentul de război pro-Kremlin, Semyon Pegov.


Prigojin, al cărui grup conduce atacul Rusiei asupra orașului asediat Bahmut, a prezis un contraatac ucrainean la mijlocul lunii mai și a spus că Wagner are „doar 10-15% din obuzele de care avem nevoie”.

O nouă demitere la vârful armatei ruse

Armata rusă și-a înlocuit cel mai înalt general general responsabil de logistică, după zile de zvonuri despre demiterea iminentă a generalului colonel Mihail Mizintsev.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că Alexei Kuzmenkov – un fost oficial al Gărzii Naționale – l-a înlocuit pe Mizintsev în funcția de „ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse, responsabil pentru sprijinul logistic al Forțelor Armate”.

Declarația nu explică de ce Mihail Mizintsev a fost înlocuit după doar șapte luni în funcție.

Atacuri ucrainene pe teritoriul Federației Ruse

Presa rusă a raportat luni două incidente separate, ce par acte de sabotaj, petrecute peste noapte în Federația Rusă. Alexander Bogomaz, guvernatorul orașului Bryansk, a declarat că un tren de marfă a deraiat ca urmare a detonării unui dispozitiv exploziv pe șinele de cale ferată din regiune.

Separat, Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a susținut că acolo a fost aruncată în aer o linie de transport a curentului electric. El a anunțat că un dispozitiv exploziv a fost găsit și dezamorsat. Autoritățile din Rusia spun că investighează ambele incidente.

Patru persoane au fost ucise în urma unei lovituri ucrainene în satul rusesc Suzemka, a anunțat duminică guvernatorul regiunii Bryansk, din vestul Rusiei.

„Încă doi civili au fost găsiți și scoși din dărâmături. Din păcate, amândoi au murit”, a declarat guvernatorul local Alexander Bogomaz pe Telegram.

Rețea extinsă de tranșee în teritoriile ocupate din Ucraina

Începând cu vara trecută, Rusia a construit „unele dintre cele mai extinse sisteme de lucrări militare de apărare văzute oriunde în lume timp de multe decenii” în zonele pe care le controlează în Ucraina, precum și în propriile sale regiuni de frontieră, a scris Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre conflict.

Rusia reclamă dreptul de a ucide ambasadori ai statelor inamice

Ministerul polonez de externe a emis o declarație prin care îl condamnă pe fostul ombudsman pentru copii al Rusiei, Pavel Astakhov, pentru comentariile pe care le-a făcut la televiziunea de stat rusă.

Oficialul rus a spus că uciderea ambasadorilor din state inamice este „în cadrul dreptului internațional”, cu referire în mod specific la ambasadorul Poloniei.

Polonia a cerut Rusiei „să asigure siguranța tuturor diplomaților în conformitate cu Convenția de la Viena”.

Misiune secretă de pace a Vatican

Papa Francisc a spus duminică că Vatican este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi public, o voi dezvălui”, a spus Papa Francisc reporterilor în timpul unui zbor spre casă după o vizită de trei zile în Ungaria.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: