marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 octombrie, 2019

Turcia și Rusia au încheiat marți un acord care prevede controlul comun asupra zonei din nordul Siriei, aflată la granița cu Turcia, zonă din care milițiile kurde au fost obligate să se retragă după ofensiva turcă.

Acordul a fost anunțat după o întâlnire de 6 ore a președinților Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, organizată la Soci, în Rusia.

Decizia turco-rusă va anula foarte probabil inițiativa germană, propusă de ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care viza înființarea unei ”zone de securitate internaționale” în nordul Siriei.


Turcia dorește să transforme în ”buffer” o suprafață lungă de 444 km și adâncă de 32 de km, la granița comună cu Siria, până la granița cu Iraq, o serie de operațiuni militare vizând ”curățarea” acestei zone.

O primă operațiune a început mircuri, la ora 9.00 GMT, când forțe ale poliției militare rusești acompaniate de grăniceri sirieni au intrat în zonă ”pentru a facilita extragerea elementelor YGP” și pentru a distruge ”fortificațiile acestei grupări”. Forțe armate ale Turciei și Rusiei urmează să se alăture acestei operațiuni.

Președintele Erdogan a descris acordul încheiat cu Rusia ca fiind unul ”istoric”, care marchează ”o nouă perioadă” de reinstaurare a păcii în Siria.

Turcia și Rusia au sprijinit inițial forțe divergente implicate în războiul civil din Siria, însă în ultimii ani au reușit să formeze o alianță. Rusia s-a opus o vreme oricăror acțiuni militare ale Turciei în Siria.


Ofensiva Turciei din Siria a fost facilitată de retragerea din zonă a trupelor americane. În ultima săptămână, trupele siriene guvernamentale și trupe rusești au ocupat câteva orașe aflate în apropierea graniței cu Turcia, omplând golul lăsat de retragerea americanilor.

Ofensiva turcă în Siria este aspru criticată de președintele Bashar al-Assad, care l-a descris pe Erdogan ca fiind ”un hoț, care jefuiește fabrici, care ne-a furat grâul și petrolul și care acum ne fură și pământul”.

Assad nu poate reacționa însă militar împotriva Turciei, regimul său supraviețuind numai pentru că este asistat de Kremlin.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: