Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu și-a respectat angajamentele privind activitățile de acest tip în zonă, relatează Reuters.
„Am început să forăm din nou”, le-a spus Erdogan reporterilor după ce a participat vineri la rugăciunile ținute la moscheea Sfânta Sofia, adăugând: „Nu ne simțim obligați să discutăm cu cei care nu au drepturi în zonele de jurisdicție maritimă”.
Reacția apare după ce Grecia și Egipt au anunțat joi încheierea unui acord maritim, motiv pentru care Recep Tayyip Erdogan reia ”ostilitățile” cu Grecia, anunțând vineri că nava de prospecțiuni Barbaros Hayreddin Pașa a fost trimisă pentru ”a-și îndeplini sarcinile” în estul Mediteranei.
Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, se află într-un conflict îndelungat privind resursele de hidrocarburi din Mediterana, iar tensiunile s-au intensificat luna trecută, când Turcia a anunțat prospecțiuni în apropierea unei insule grecești.
Ulterior, probabil și din cauza unei reacții ferme a Germaniei, Turcia a precizat, la sfârșitul lunii iulie, că își suspendă proiectul de explorare a gazelor naturale în zona disputată cu Grecia, o măsură menită să reducă tensiunile cu Atena.
Grecia a anunțat joi încheierea unui acord de cooperare maritimă cu Egipt, cele două țări afirmând că acest acord lipsește de valoare înțelegerea încheiată anul trecut între Turcia și guvernul libian.
Erdogan a afirmat vineri că tocmai acordul dintre Grecia și Egipt nu are nicio valoare și că Turcia își va menține ferm înțelegerea cu Libia.
Ministrul de Externe turc a explicat la rândul său că zona care face obiectul înțelegerii greco-egiptene face parte din platoul continental al Turciei.