miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iulie, 2016

binali-yildirim-14390500-465x390Premierul turc Binali Yildirim (foto) a reluat luni solicitarea adresată Washingtonului de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara că s-ar afla la originea tentativei de puci eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă.

”Am fi dezamăgiți dacă prietenii noștri americani ne-ar spune să prezentăm dovezi. Există o dovadă mai bună? Membri ai organizației asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicațiile acestei persoane. În acest stadiu, ar putea fi chiar pusă sub semnul întrebării prietenia noastră”, a afirmat Binali Yildirim, citat de Reuters, referindu-se la predicatorul turc.

Ca reacție la o solicitare similară lansată sâmbătă, Secretarul de Stat John Kerry a solicitat Turciei să furnizeze dovezi că Fethullah Gulen se află în spatele tentativei eșuate de lovitură de stat, astefl încât cererea de extrădare să fie una fundamentată.


Premierul turc a menționat în context, potrivit Reuters, că nu este corectă luarea unei decizii rapide în ce privește pedeapsa cu moartea, însă Turcia nu poate ignora cererile propriului popor.

Reintroducerea pedepsei capitale va necesita o modificare constituțională, a explicat premierul Yildirim, după o reuniune de urgență a guvernului pe care îl conduce.

Binali Yildirim a mai precizat că 145 de civili, 60 de polițiști și trei militari loiali regimului au fost uciși în timpul tentativei de lovitură de stat, alte în jur de 1.490 de persoane fiind rănite.

Din rândul puciștilor, 24 de membri au fost uciși și 50 răniți, a indicat premierul, confirmând că 7.271 de persoane au fost arestate în legătură cu tentativa de lovitură de stat.


Cei opt militari turci care au fugit cu elicopterul după puciul eșuat din Turcia vor fi judecați joi în procedură de urgență pentru intrare ilegală în Grecia și încălcare a spațiului său aerian, a declarat luni o sursă judiciară, citată de AFP.

Potrivit avocatului lor, Ilia Marinaki, toți opt vor cere azil în Grecia, deoarece insistă asupra faptului că nu au luat parte la tentativa de puci eșuată și că au fugit în Grecia vecină ”când polițiștii au început să tragă asupra lor”.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că Ankara va cere extrădarea celor opt persoane.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: