Starea de urgență din Turcia nu va fi ridicată până când nu vor domni ”pacea” în țară, a transmis joi comunității de afaceri președintele Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei întâlniri pe care membri ai Înaltului Consiliu al Consilierilor au avut-o cu reprezentanți ai Asociației Industriașilor și Oamenilor de Afaceri din Turcia (TUSIAD).
Cotidianul Hurryiet publică vineri un material de la această întâlnire, unde șeful TUSIAD și-a exprimat nemulțumirea legată de prelungirea stării de urgență.
În replică, președintele Erdogan a spus: ”Ideea că starea de urgență afectează mediul de afaceri este falsă. În acest moment, starea de urgență este necesară pentru a face ca toate lucrurile din Turcia să meargă într-un mod mult mai sănătos. Nu putem să ridicăm starea de urgență până când pacea nu va fi instaurată, sunt încă multe măsuri pe care trebuie să le adoptăm”.
Starea de urgență a fost impusă în 2016, în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie. În baza stării de urgență, peste 120.000 de persoane au fost demise din funcții publice și aproape 47.100 au fost închise- toți fiind suspectați de implicare în puciul eșuat.
Măsurile punitive au vizat în egală măsură militanți kurzi, câteva mii dintre aceștia fiind închiși.
Instituții media au fost închise, jurnaliști arestați, municipalități plasate sub controlul administrației guvernamentale centrele și unele firme au fost preluate de stat.
Starea de urgență este prelungită la fiecare trei luni de către parlamentul turc în care Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al președintelui, deține majoritatea.
Erdogan urmează să își consolideze puterea inclusiv în plan politic, duminică, la Congresul AKP, urmând să preia președinția formațiunii de guvernământ.
Potrivit NTV și A Haber, actualul lider și prim-ministru, Binali Yildirim, va fi numit vicepreședinte AKP.
Reforma constituțională aprobată luna trecută prin referendum a extins considerabil puterile președintelui și a eliminat obligativitatea ca acesta să fie independent politic.
Observatori europeni au exprimat îngrijorări cu privire la standardele democratice ale referendumului, iar opoziția a acuzat fraudarea acestuia, încheiat cu un rezultat la limită în favoarea extinderii prerogativelor lui Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Turciei din 2003, anul în care a devenit prim-ministru.
După următoarele alegeri legislative vor intra în vigoare majoritatea prevederilor constituționale suplimentare, inclusiv cele care extind prerogativele prezidențiale și desființează funcția de prim-ministru. Grupuri de opoziție avertizează însă asupra erodării mecanismelor de control reciproc între instituțiile statului.