joi

25 aprilie, 2024

28 decembrie, 2011

Grafică: BBC News

Turcia a acordat miercuri Rusiei permisiunea ca viitorul gazoduct South Stream să îi tranziteze apele teritoriale, oferind ultimul element care lipsea Moscovei pentru concretizarea proiectului de furnizare a gazelor către Europa care concurează conducta Nabucco susţinută de Uniunea Europeană, relatează Reuters, citată de Mediafax.

South Stream poate să devanseze astfel Nabucco, menit să transporte gaze din Azerbaidjan şi Asia Centrală pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia, şi va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor ruseşti.

Gazoductul South Stream trebuie să treacă prin apele teritoriale ale Turciei, care este participantă la proiectul Nabucco, pentru a ajunge în sud-estul Europei.


„Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru decizia de a permite construcţia South Stream în zona economică a Turciei”, a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.

Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienţi pentru gazele ruseşti, a fost neaşteptată, în condiţiile în care a anunţat în noiembrie că nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream în apele teritoriale ale Turciei, în timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul va prelungi două acorduri pe termen lung care vor majora livrările către Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.

Aceste livrări vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conductă care tranzitează Ucraina, România şi Bulgaria. Turcia intenţiona iniţial să reducă achiziţiile de gaze prin această conductă.


Gazprom deţine o participaţie de 50% la South Stream, Eni Italia 20%, iar EDF Franţa şi Wintershall Germania câte 15%.

South Stream urmează să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Proiectul Nabucco, început în 2002, vizează construirea unui gazoduct care să aducă în Europa gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, reducând astfel dependenţa UE de gazele importate din Rusia.

Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile OMV, Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, iar investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.

Gazoductul Nabucco ar avea o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria.

Startul construcției a fost amânat de consorţiul care dezvoltă proiectul din 2012 în 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate din 2015 până în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: