marți

16 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

(Convoaiele militare ale armatei turce au început de marți seara să care armament la granița cu Siria)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), relatează AFP.

Operațiunea militară a început la doar 48 de ore după ce SUA, prin vocea lui Donald Trump, a dat undă verde Turciei, prin retragerea soldaților americani aflați acolo de la războiul împăotriva ISIS.

”Forţele armate turce şi Armara Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan pe Twitter.


Această operaţiune vizează, afirmă președintele Erdogan, ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” şi are ca obiectiv să implementeze o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei, care ”va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”.

(Citiți și: ”SUA aprobă ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva milițiilor kurde”)

„Raiduri aeriene” dar și tiruri de artilerie au vizat localitatea Ras al-Ain și împrejurimile sale, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Această ofensivă, pe care Turcia ameninţa să o lanseze de mai multe luni, este a treia pe care Ankara o efectuează în Siria din 2016.

Preşedintele american Donald Trump a părut să dea undă verde duminică acestei operaţiuni, după care a revenit asupra declaraţiilor pe care le-a făcut şi a dat asigurări că Statele Unite ”nu i-au abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a Stat Islamic.


În jur de 1.000 de militari americani acționează în nord-vestul Siriei, între 100 și 150 de militari americani fiind retrași din două avanposturi situate în zona de nord a Siriei (punctele cu albastru din graficul de mai jos).

Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe aceşti combatanţi kurzi drept o grupare ”teroristă” şi o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc.

Cristian Diaconescu: Diminuarea rolului Turciei în NATO ar trebui să îngrijoreze România

Fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat pentru cursdeguvernare.ro ce a favorizat acțiunea Turciei și care sunt implicațiile acestei acțiuni.

În primul rând, Cristian Diaconescu spune că Ankara plănuia de multă vreme această acțiune dar a fost împiedicată de prezența trupelor americane în zona potențială de conflict. ”Semnalul dat de Donald Trump (anunțul inițial de retragere a trupelor americane din Siria) a frost unul perceput ca fiind unul de încurajare, chiar dacă toate statele din zonă, inclusiv Federația Rusă, a transmis Ankarei un mesaj de echilibru, mesaj care nu a fost luat în considerare”, spune Cristian Diaconescu.

(Citiți și: ”Ecuația politico-militară a Occidentului mai câștigă niște necunoscute. Emanciparea strategică a aliaților SUA”)

Recep Tayyip Erdogan consideră însă minoritatea kurdă o amenințare pentru statul său, amenințare pe care speră, absurd, să o anihileze prin acțiunea de forță demarată miercuri.

Tehnic, armata turcă a fost decuplată de la sistemul de informații militare pe care americanii îl dețin în zonă, iar acțiunile aviației turce sunt în aceste condiții riscante.

Cristian Diaconescu aduce în atenție o implicație majoră a atacului din nordul Siriei: ”Kurzii asigurau în nordul Siriei paza unor tabere de deținuți, foști luptători ISIS. În condițiile acestei ofensive, este previzibil că militanții kurzi se vor retrage și nimeni nu va mai asigura paza respectivelor locații în condițiile în care prezența armatei siriene e foarte greu de interpretat.”

Cu alte cuvinte, ofensiva turcă deschide calea spre libertate a foștilor luptători ISIS.

Plecarea milițiilor kurde din zonă mulțumește regimul Assad, care luptă prin proxi, adică folosind armata turcă, împotriva celui mai dur inamic al său.

În opinia fostului ministru de Externe, ofensiva Turciei din Siria ar trebui să pună probleme nu doar în zonă, ci și NATO, care își vede un membru implicat într-o acțiune riscantă, pe care nu o aprobă.

”Diminuarea rolului Turciei în NATO ar trebui să îngrijoreze, in primul rând România”, afirmă Cristian Diaconescu.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: