Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), un tratat negociat la ora actuală de Statele Unite şi Uniunea Europeană, ar aduce o serie de avantaje comerciale pentru companiile din România cu exporturi în SUA şi ar întări poziţia strategică a celor doi parteneri în comerţul internaţional, a declarat vineri, la Bucureşti, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ.
Comerţul european este deja eficient, a punctat comisarul european, arătând că unu din şapte locuri de muncă din UE sunt susţinute de exporturi. „În această ţară (în România, n.r.), 1,4 milioane de oameni sunt angajaţi datorită exporturilor în afara UE”, a adăugat ea.
Un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ar întări exporturile româneşti în SUA, de circa un miliard de dolari la ora actuală.
„TTIP înseamnă mai multe creştere şi mai multe locuri de muncă pentru această economie (economia României, n.r.)”, a arătat ea, dând trei exemple de companii din România care exportă în Statele Unite, dar care întâmpină o serie de dificultăţi ce ar urma să fie corectate de acest parteneriat.
Sprijin pentru exportatorii români
Mai exact, o companie din Buzău care vinde cireşe pe piaţa de la New York, dar care trebuie să plătească o taxă vamală. Pe de altă parte, competiţia companiei româneşti provine din state care au înţelegeri comerciale cu SUA şi care nu plătesc nimic la graniţă. TTIP ar duce la eliminarea acestei taxe şi la atractivitatea produselor româneşti.
O altă companie din nord-estul României care a pornit la drum cu 10 angajaţi şi a ajuns la 300 doreşte să vândă pantofi pe piaţa americană, însă regimul de taxare la încălţăminte este foarte ridicat, în unele cazuri ajungând chiar la 60%, „foarte mulţi bani pentru o companie mică sau medie”. Eliminarea acestor taxe ar face comerţul mai dificil şi mai ieftin, a punctat comisarul european pentru Comerţ.
Un alt exemplu a fost al unei companii din domeniul farmaceutic unde, deşi reglementările europene şi cele americane se suprapun, inspecţiile realizate într-o parte nu sunt recunoscute în cealaltă. TTIP ar elimina aceste duble reglementări care dublează costurile deşi standardele sunt identice.
TTIP ar întări poziţia strategică a SUA şi UE
TTIP este o întărire a parteneriatului cu Statele Unite pentru a spijini valorile şi interesele transatlantice comune, a punctat Cecilia Malmstrom, arătând că la nivel global s-au produs multe schimbări.
China, dar şi alte pieţe emergente au început să se impună la nivel internaţional şi să reducă ponderea comerţului SUA şi al Uniunii Europene. În acest context, TTIP „ne poate ajuta să dăm un imbold economiei şi să ne poziţionăm strategic”, a punctat comisarul european.
Un alt aspect strategic al acordului ar fi apărarea valorilor europene şi americane atunci când vine vorba de stabilirea standardele internaţionale.
„Deciziile luate în afara graniţelor noastre ne vor afecta mai mult în viitor. Economia globală devine tot mai integrată ceea ce va însemna că va fi o cerere uriaşă de standarde şi reguli globale pentru tot de la siguranţa produselor la siguranţa mediului. Pe viitor, când se vor stabili aceste reguli, vrem ca alianţa noastră transatlantică şi valorile noastre legate de drepturile omului, de libertatea pieţelor şi de siguranţă pentru mediu şi consumatori să fie la baza acestor standarde. La asta ne poate ajuta TTIP”, a arătat comisarul european.
Cecilia Malmstrom a punctat şi o serie de critici aduse parteneriatului, critici legate de protejarea investiţiilor şi de lipsa de transparenţă a negocierilor
„Oamenii se tem că prin includerea sistemului (european de protecţie a companiilor, n.r.) în TTIP vom permite companiilor americane să blocheze legi şi reglementări pe care nu le plac. Acest lucru nu este adevărat”, a spus ea, adăugând că TTIP este în opinia sa cel mai transparent proiect, iar informaţii extensive pot fi găsite pe paginile web ale instituţiilor implicate în negocieri.
Ambasador SUA la UE: Fie ajungem la o înţelegere, fie vom fi lăsaţi la periferie
Anthony Luzzatto Gardner, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, este de părere că beneficiile economice ţin de impulsionarea creşterii economice şi de stimularea pieţei muncii, prin crearea de noi locuri de muncă, fără datorie.
Ambasadorul este de părere că acordul este esenţial pentru poziţionarea strategică a SUA şi a UE.
„TTIP este important pentru consolidarea legăturilor transatlantice. Voi aici în România înţelegi asta poate mai bine decât orice altă ţară din Europa. Sprijinul vostru pentru un parteneriat transatlantic puternic este grăitor. Dacă SUA şi Europa vor să îşi consolideze puterea economică şi poziţia strategică în aceste vremuri incerte, trebuie să luăm o decizie împreună: fie ne înţelegem în legătură cu comerţul global fie vor fi lăsaţi la periferie. Nu există altă variantă. Trebuie să profităm de oportunitate pentru a ne asigura securitatea şi creşterea economică”, a declarat Anthony Luzzatto Gardner.
„Globalizarea este un dat. Nu putem să-i scăpăm. Fie încercăm să o modelăm, fie noi vom fi modelaţi de ea. Dacă eşuăm, alte ţări care nu ne împărtăşesc valorile şi a căror greutate în sistemul comercial internaţional creşte rapid vor stabili agenda”, a adăugat Gardner.
”Kremlinul urăşte TTIP”
Ambasadorul american a precizat că avantajele acestui parteneriat sunt cunoscute inclusiv de Rusia.
„Beneficiile geostrategice ale acestui parteneriat sunt cunoscute, inclusiv de Rusia. Kremlinul urăşte acest parteneriat”, a declarat Anthony Luzzatto Gardner, citând un observator independent care spunea că TTIP reprezintă o provocare pentru Rusia şi oferă ceva ce Rusia nu poate egala – un cadrul bazat pe reguli pentru cooperarea internaţională.
De asemenea, acordul ar putea sprijini statele europene dependente de importurile de gaze din Rusia.
„Kremlinul vrea să folosească energie ca o armă economică şi să menţină Europa vulnerabilă. Acesta este un alt motiv geostrategic pentru care TTIP este important: comerţul de gaze naturale lichefiate ar fi facilitat prin acest acord”, a mai adăugat ambasadorul.