marți

24 mai, 2022

Trump a decis, Biden confirmă: SUA transmit Rusiei că nu vor reveni în tratatul „Cer Deschis”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 mai, 2021

Statele Unite au transmis Rusiei că nu vor reveni în tratatul de control al armelor „Cer Deschis”, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere deasupra teritoriilor statelor semnatare de către avioane neînarmate, potrivit unui oficial american citat de Reuters.

Sursa, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a precizat că secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, a transmis decizia omologului său rus. Aliaţii SUA din NATO, precum şi alţi parteneri ai americanilor au fost informaţi în prealabil, a mai precizat oficialul citat.

SUA s-au retras din tratatul „Cer Deschis” de control şi verificare a armamentelor în noiembrie 2020, acuzând Rusia că ar fi încălcat prevederile sale, aspect negat de Moscova.


În ianuarie 2021, Rusia a anunţat intenţia de a se retrage din tratat. Săptămâna trecută, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind denunţarea Tratatului „Cer Deschis”, iniţiat de preşedintele Vladimir Putin.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, decizia Rusiei a fost motivată de faptul că SUA, deşi s-au retras din tratat, pot în continuare să beneficieze de informaţiile venite din partea celorlalţi membri NATO, care încă sunt membri ai tratatului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tratatul, care a fost semnat în 1992 și a intrat în vigoare în 2002, permite națiunilor să efectueze zboruri de supraveghere neînarmate cu preaviz scurt pe întreg teritoriul celorlalte părți. Scopul tratatului, care permite națiunilor să colecteze informații despre forțele militare reciproce, este de a spori transparența și de a construi încrederea între țări.

Dacă şi Rusia părăseşte definitiv acest tratat (după votul din Dumă, urmează cel în camera superioară a parlamentului rus), un singur tratat important privind controlul armelor mai rămâne în vigoare între cele două puteri: acordul de dezarmare nucleară Noul START (New START), care limitează, printre altele, arsenalele nucleare ale ambelor ţări la câte 1.550 de focoase (ogive) nucleare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: