24 mai, 2013

Reprezentanți ai creditorilor Greciei și Directoratul General pentru Concurență al Comisiei Europene au cerut băncilor comerciale elene să-și vândă activitățile nonbancare din Grecia și subsidiarele din sud-estul Europei, scrie publicația Kathimerini.

Surse spun că Troica – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional, – cer un calendar precis pentru vânzarea activităților nebancare și fac presiuni pentru vânzarea subsidiarelor din Balcani.

Adjunctul directorului general pentru ajutor de stat din Comisia Europeană, Gert Jan Koopman, s-a aflat în ultimele zile la Atena, unde a avut o serie de întâlniri cu manageri ai băncilor elene pe tema planurilor de afaceri care urmează să fie prezentate în contextul recapitalizării.


Potrivit surselor citate de Kathimerini, Koopman le-a prezentat managerilor cadrul pentru planurile de afaceri, în timp ce Directoratul General pentru Competiție va trimite săptămâna viitoare instrucțiuni scrise privind evoluțiile viitoare. Oficiali din mediul bancar elen spun că instituțiile de credit își vor prezenta planurile până la sfârșitul lunii iunie, iar, în urma consultărilor, planurile finale vor fi aprobate până la jumătatea lunii iulie.

Unul dintre punctele de interes se referă la soarta subsidiarelor și filialelor din Balcani, scrie publicația elenă. Troica dorește o reducere drastică a prezenței băncilor autohtone în țările din regiune, apreciind că aceasta reprezintă un lux, în contextul presiunii provocate de recesiunea din Grecia, dar și a capitalului de bază slab.

Reprezentanții băncilor susțin însă că ar fi o greșeală strategică majoră vinderea subsidiarelor din sud-estul Europei, mai ales în perioada de criză. Ei admit însă că reduceri și anumite vânzări vor trebui făcute, dar subliniază că menținerea unei prezențe în regiune este crucială atât pentru viitorul băncilor elene, cât și pentru economia Greciei.

Băncile grecești în România care ar putea fi vizate

În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.


Directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat pentru Hotnews.ro că,  deocamdată nu a fost informat, dar a menționat că un asemenea proiect nu îi ridică niciun fel de probleme.

“La începutul lunii așteptăm colegii din Direcția de Supraveghere a Greciei care vin într-o vizită la noi. Chiar daca s-ar vinde, orice potențial acționar cu peste 10% trebuie să obțină aprobarea BNR”, a spus Cinteză.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: