30 martie, 2011

Europarlamentarii Monica Macovei, Cristian Preda şi deputatul Sever Voinescu au lansat, miercuri, programul ”PDL, un partid popular modern. 35 de paşi necesari”, în jurul căruia ar putea să se strângă 35 de semnături pentru depunerea unei moţiuni în vederea alegerilor din partid, la Convenţia Naţinală din 14 mai.

”În acest moment, unii colegi din PDL caută 35 de semnături pentru a-şi susţine candidatura. Lor şi tuturor celorlalţi colegi şi prieteni din partid, vrem să le oferim 35 de idei. (…) Indiferent că vom găsi sau nu un număr de colegi gata să se reunească în jurul acestor idei pentru a depune o moţiune, discuţia ne va ajuta foarte mult”, se arată într-un comunicat transmis de tripletă.

Unele dintre ideile economice se regăsesc şi în Pactul pentru Euro Plus, la care a aderat şi România şi le promovează şi preşedintele Traian Băsescu, inclusiv prin propuneri de modificare a Constituţiei.


De asemenea, Macovei, Preda şi Voinescu invocă şi necesitatea scăderii taxelor şi impozitelor, idei promovate intens de prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu.

Idei economice ale reformiştilor

– Iniţiative în economie, sănătate, protecţie socială, diminuarea evaziunii fiscale, administraţie publică, educaţie, justiţie, politică externă.

– Diminuarea prezenţei statului în economie, pentru creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice.


– Trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la una bazată pe producţie.

– Creşterea productivităţii prin stimularea spiritului antreprenorial.

– Diminuarea fiscalităţii pe muncă, ca prim pas al unei ample politici de reducere a taxelor şi impozitelor, atât în cuantum, cât şi în numărul lor.

– Înscrierea în Constituţie  a unui deficit bugetar maxim de 3% din PIB şi elaborarea bugetului cu minimum şase luni înainte de debutul anului fiscal, precum şi consultarea cu autorităţile europene competente, pentru o sincronizare cu politicile ţărilor membre UE. Aceste măsuri, susţinute şi de preşedintele Traian Băsescu, se regăsesc în Pactul pentru Euro Plus, la care s-a asociat şi România, adoptat la nivel european.

Despre sănătate, pensii şi asistenţă socială
– Sporirea calităţii managementului la nivelul fiecărei unităţi sanitare şi reformarea pieţei de asigurări.

– Instituirea unui sistem de pensii sustenabil şi aacordarea de asistenţă socială pentru soaterea beneficiarului din starea de nevoie şi nu pentru a permanentiza starea respectivă.

– Restructurarea masivă a regiilor şi agenţiilor de stat, printr-un proces combinat de privatizare şi contracting out.

Despre justiţie

– Eliminarea oricărei posibilităţi de ingerinţă a Parlamentului sau a altor instituţii publice în actul de justiţie referitor la un dosar care vizează un parlamentar sau un ministru.

– Limitarea prin Constituţie a susţinerii politice în cazul miniştrilor şi secretarilor de stat.

– Îndepărtarea din magistratură a judecătorilor şi procurorilor care nu vor sau nu pot să justifice provenienţa bunurilor pe care le deţin.

Politica externă

– Dezvoltarea relaţiei privilegiate cu SUA,

– Punerea României în acord cu interesele europene şi transparetizarea prcesului de utilizare a fondurilor europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: