Tribunalul Iași a stabilit joi că suspendarea cursurilor în școli, impusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, este nelegală. Instanța nu a decis însă redeschiderea unităților de învățământ – judecătorii au hotărât anularea anulare a măsurii, însă nu au acceptat suspendarea ei, astfel încât decizia nu este executorie.
Redeschiderea școlilor se va produce numai dacă magistrații care vor judeca recursul vor confirma nelegalitatea acestei măsuri.
Recursul poate fi depus în termen de 5 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de suspendare, respectiv de 15 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de anulare.
Judecătorii au anulat astfel, parțial, hotărârea din 4 noiembrie prin care Comitetul Județean a introdus o serie de restricții și măsuri considerate necesare pentru împiedicarea propagării noului coronavirus.
Sentința a fost pronunțată pe o plângere a Asociației Școlilor Particulare, semnatara unor acțiuni identice la mai multe instanțe din țară.
Asociația a solicitat și anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate cursurile față în față în toate unitățile de învățământ din România.
„Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească”, declara Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, citat într-un comunicat de presă din .