Tribunalul de la Haga / Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Tribunalul de la Haga / Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

20 martie, 2019

Judecătorii Tribunalului Penal Internaţional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Radovan Karadzici (foto), scrie Mediafax.

Fostul președinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entităţi care compun Bosnia şi Herţegovina – n. red.) a fost găsit vinovat pentru zece acuzaţii de genocid, crime de război şi alte atrocităţi, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebreniţa din iulie 1995.

Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o „zonă sigură” din Srebreniţa, protejată de forţele ONU de menţinere a păcii. Masacrul de la Srebreniţa este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În vârstă de 73 de ani, cel supranumit „măcelarul din Balcani” a fost condamnat în 2016, de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de închisoare. A făcut apel, susţinând că a fost condamnat pe baza unor „zvonuri”.

În motivarea verdictului iniţial, instanţa internaţională a decis că Radovan Karadzici şi alţi lideri ai vremii au fost responsabili pentru „crimele organizate şi sistematice comise împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia”. Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viaţă în noiembrie 2017 în baza unor acuzaţii similare.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr