Declarația unilaterală de independență adoptată, pe 27 octombrie, de parlamentul Cataloniei a fost anulată miercuri de Tribunalul Constituțional spaniol, informează Agerpres.
„Declarația de independență a fost declarată nulă și neconstituțională”, se arată în verdictul Tribunalului Constituțional, care a decis pe 31 octombrie ca măsură preliminară suspendarea declarației de independență.
Carme Forcadell, fosta președintă a legislativului, și alți cinci membri ai fostului parlament catalan sunt convocați pentru joi în fața Curții Supreme de Justiție a Spaniei la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv rebeliune și răzvrătire.
Foștii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpați și sunt în prezent în arest, cu excepția unuia singur care a fost eliberat pe cauțiune și care și-a dat demisia din guvern înaintea autoproclamării independenței.
Foștii oficiali catalani sunt acuzați de cinci infracțiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și insubordonare în legătură cu rolul lor în declarația unilaterală de independență adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie.
Fostul premier catalan Carles Puigdemont s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autoritățile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiției belgiene, care i-a eliberat condiționat în așteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.