joi

25 iulie, 2024

6 iulie, 2011

Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda circa 165 milioane euro, a decis, miercuri,Tribunalului Bucureşti, care a anulat schimbul de terenuri din Satul Francez contra Parcului Bordei.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui Constanda privind desfacerea contractului prin care acesta a renunţat la terenul din Parcul Bordei în schimbul celui din Satul Francez.

Defalcat, bucureştenii trebuie să-i plătească lui Constanda 109.216.400 de euro, reprezentând contravaloarea terenului din Bucureşti, strada I. V. Turgheniev nr. 11-15 şi în Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112, plus 6.417.669 de euro, contravaloarea sultei achitate prin contractul de schimb, precum şi 29.757.210 euro, despăgubirile prevăzute în contractul de schimb.


De asemenea, municipalitatea trebuie să achite 79.500.000 de lei – dobânda aferentă despăgubirilor.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel.

În ianuarie 2010, Costică Constanda a cerut Tribunalului Bucureşti o anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei, încheiat cu primăria Generală.

Constanda a solicitata astfel anularea documentului semnat în martie 2008 cu primarul de atunci al Bucureştiului, Adriean Videanu, prin care a intrat în posesia Satului Francez, în schimbul cedării Parcului Bordei către Primăria Capitalei.


Omul de afaceri declară că terenul primit în Satul Francez nu are nicio valoare, deoarece pe el nu se poate construi, în urma refuzului Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a aproba planul urbanistic zonal pentru Şoseaua Nordului 114-140 (Satul Francez).

Constanda cerea instanţei să oblige Primăria Capitalei la plata a circa 150 de milioane de lei.

Din această sumă, 29,7 milioane de euro reprezintă despăgubirile stabilite în 2007 de Curtea de Apel Bucureşti pentru întârzierea aprobării PUZ-ului aferent Parcului Bordei, 6,4 milioane de euro, pe care el şi soţia sa i-au achitat Primăriei în schimbul clădirilor existente în Satul Francez şi 113 milioane de euro, reprezentând valoarea terenului din Parcul Bordei.

În martie 2008, reprezentanţii Primăriei şi soţii Constanda semnau un document prin care se realiza un schimb de terenuri.

Terenul din zona Bordei trecea în proprietatea Primăriei, fiind declarat domeniu public şi amenajat ca parc.

Familia Constanda primea la schimb 28.500 de mp în zona Satului Francez, plus clădirile care valorau 6,4 milioane de euro.

Constanda renunţa atunci la 29 de milioane de euro, despăgubiri stabilite de Curtea de Apel, iar autorităţile le promiteau aprobarea unui PUZ pentru Satul Francez.

Acest PUZ i-ar fi permis lui Constanda să construiască imobile de şapte etaje în Satul Francez, însă consilierii generali s-au opus.

Acum, Constanda nu mai doreşte să reintre în posesia Parcului Bordei, deoarece terenul este trecut în domeniul public al municipalităţii şi consideră că Primăria Capitalei trebuie să-i plătească contravaloarea domeniului, care se ridică, în opinia sa, la 113 milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: