7 septembrie, 2023

La o zi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanți ai giganților IT americani, oficiali români au făcut anunțuri importante la Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări privind intenția statului român de a aloca sume importante pentru procese de digitalizare.

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că Guvernul vrea să crească la peste 1 miliard de euro fondurile europene alocate cloudului privat guvernamental și că Executivul va adopta vineri un act normativ pentru a simplifica procedurile de achiziții publice din IT.

Guvernul anunță simplificarea procedurilor de achiziție din IT

Vom adopta în cadrul ședinței de guvern de vineri un proiect de HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții publice în domeniul IT. Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice pentru a ne asigura că acești bani europeni – peste 1 miliard de euro în cazul cloud-ului guvernamental – vor putea veni la timp în România”, a anunțat ministrul Digitalizării.

Apar o strategie și două ”supercomputere”


Ministrul Bogdan Ivan a mai anunțat și lansarea în dezbatere publică, luna aceasta, a Strategiei românești pentru Inteligență Artificială.

Toate subiectele au fost discutate miercuri la București de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanți Apple, IBM și Amazon.

Ministrul Bogdan Ivan a menționat două proiecte majore în domeniul Cercetării şi Inovării – două ”supercomputere” – proiecte cu valoare totală de 200 de milioane de euro şi care ”pot transforma România într-un hub regional de tehnologie şi inovare”. Ministrul a precizat că aceste două proiecte sunt eligibile la finanţate şi din Fondul de Investiţii şi din Fondul de Inovare al I3M.

524 de milioane de euro, puse pe masă de guvern pentru migrarea bazelor de date în cloud

În ceea ce privește cloud-ul guvernamental, ministrul Bogdan Ivan a afirmat:


”Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloudului, astăzi, pentru cele 530 milioane de euro pentru componenta hard, avem începute 6 achiziții publice, încă 6 achiziții publice sunt în pregătire și urmează să fie lansate în luna septembrie-maxim jumătatea lui octombrie și încă una până la finalul anului.

Și mai vin cu o veste bună, cu o finanțare din POCIDIF (fonduri europene din bugetul mulianual 2021-2027) care a fost pusă în transparență decizională, 524 de milioane de euro care vor fi folosiți exclusiv pentru migrarea acestor baze de date, pentru că avem nevoie de un sistem integrat prin care fiecare instituție publică să poata să comunice și să partajeze datele.

Până la jumătatea lunii octombrie vom ști foarte clar care vor fi cele 30 de baze de date care vor migra primele în cloud. Ne-am asumat ca până la finalul anului 2024 vom avea functional aproximativ 70% din cloud, iar până la finalul anului 2026 să fie funcțional 100%”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: