Trei liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, o competiție organizată de Oswego State University of New York, între 17 şi 22 iunie.
Cei trei tineri – Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean – sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică, formează echipa herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileşan, și vor concura cu două proiecte, la două secțiuni:
- Secțiunea Robotică – un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viaţa salvatorilor. Robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braţ, care se poate prelungi, cu care pot fi scoşi oameni afectaţi de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.
- Secţiunea Science-Innovation – cu Smart House Lighthning, un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei reţele de senzori. Este un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere. Acest proiect a fost premiat în România, de o companie din domeniul energiei. La concursul din SUA, ei vor demonstra cum două dispozitive montate pe uşă pot număra câţi oameni sunt într-o încăpere, le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără să apese pe vreun întrerupător.
La competiție au fost trimise proiecte din 74 de țări, iar rata de acceptare a proiectelor a fost de doar 53%.
„Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligenţa şi spiritul de echipă şi în final să ne facem remarcaţi, atât ca echipă, cât şi ca naţiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi”, spun cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor.
Statul nu plătește deplasarea celor trei, așa încât ei au strâns suma necesară din donații ale unor firme sau persoane fizice.
Cei trei au dobândit cunoştinţe din domeniul electronicii şi mecatronicii la Palatul Copiilor din Sibiu.