luni

22 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2019

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au semnat marţi la Aachen (Germania) un nou tratat bilateral de prietenie, la 56 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee. Un tratat cu valoare de simbol, despre care mulți analiști afirmă însă că este plin de generalități sau de aspirații fără acoperire.

Documentul de 16 pagini prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o ”Adunare parlamentară comună”, compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.

Cancelarul Merkel a afirmat înainte de semnarea tratatului că acesta este necesar în faţa ”creşterii populismului şi naţionalismului”.


La rândul său, preşedintele francez i-a criticat pe cei care ”răspândesc minciuni” despre noul tratat, afirmând că aceştia „fac răul istoriei şi popoarelor noastre”, o referire la informaţiile false difuzate despre document, în special de extrema dreaptă franceză, conform căreia tratatul prevede ca Franţa să cedeze Germaniei locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar germana va deveni ”limbă administrativă” în Alsacia şi Lorena.

Noul tratat conține o prevedere importantă, referitoare la strângerea cooperării franco-germane în domeniul apărării. Franţa şi Germania contribuie cu acest document ”la crearea unei armate europene”, a spus cancelarul german, evocând în special dezvoltarea ”unei culturi militare şi a unei industrii de armament comune”.

Tratatul de ”cooperare şi integrare franco-germană” urmează ”să-l completeze” pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război.

”Trăim într-o epocă fără echivalent, iar astăzi trebuie să dăm dovadă de o mai mare hotărâre, de o mai mare claritate, de o mai mare viziune în viitor. În toate ţările noastre, naţionalismele, populismul câştigă importanţă, pentru prima oară odată cu Marea Britanie, o ţară care părăseşte Uniunea Europeană; în întreaga lume multilateralismul este supus presiunii”, a declarat cancelarul german după semnarea documentului.


”Ameninţarea vine din afara Europei şi din interiorul societăţilor noastre. Germania şi Franţa trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să arate drumul, calea ambiţiei, suveranităţii reale, a protecţiei popoarelor. Ambiţia noastră comună de-acum trebuie să fie Europa, şi anume scutul popoarelor noastre contra noilor tumulturi ale lumii”, a spus și președintele francez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: