Guvernul din Luxembourg a eliminat de vineri, 28 februarie, toate costurile legate de călătoria cu mijloace de transport în comun – tren, tramvai sau autobuz, în încercarea de a limita blocajele rutiere și nivelul de poluare.
Potrivit Euractiv, măsura are și o importantă componentă socială, fiind de natură să sprijine mobilitatea persoanelor cu venituri reduse.
Călătoriile cu transportul public au devenit gratuite la nivel național (un permis anual de călătorie costa 440 de euro). Reforma transportului comun lasă însă companiilor de transport opțiunea de a amenaja compartimente de ”clasa întâi”, unde accesul va fi permis contra cost, tariful unui abonament anual fiind de 660 euro.
”Pentru persoanele cu venituri mici sau pentru cei angajați cu salariul minim este o economie substanțială. Principalul motiv pentru care am adoptat decizia vizează creșterea gradului de mobilitate al persoanelor, iar în secundar ne-am gândit și la problemele de mediu”, a declarat Reuters ministrul luxemburghez al Transporturilor, Francois Bausch.
Luxembourg are puțin peste 600.000 de locuitori, iar 214.000 dintre aceștia călătoresc zilnic în Germania, Belgia și Franța, unde lucrează. Majoritatea celor care lucrează în străinătate merg la serviciu cu mașina. Peste jumătate dintre emisiile cu efect de seră sunt produse în Luxembourg de automobile.
Pentru a ușura deplasarea angajaților, guvernul din Luxembourg a planificat, pentru perioada 2018-2028, investiții de 3,9 miliarde euro, pentru extinderea rețelelor de autobuze și pentru construcția la granițe de parcări tip ”park-and-ride”.
Luxembourg este primul stat european care elimină costul călătoriilor cu transportul în comun, ideea fiind experimentată în trecut doar la nivel de oraș, de exemplu în capitala Estoniei, Tallin.