vineri

19 aprilie, 2024

11 iunie, 2013

Președintele Traian Băsescu a acuzat marți că USL ”defrișează” atribuțiile prezidențiale, în opinia sa, într-o înțelegere murdară în cadrul Uniunii, prin care Crin Antonescu să fie susținut de PSD pentru funcția de șef al statului, însă puterea să ajungă în mâinile Guvernului și a majorității din Parlament. Într-o emisiune la postul B1TV, șeful statului a precizat că a intenționat să introducă între temele unui referendum național și opțiunea trecerii la monarhie, însă nu permit prevederile constituționale.

Traian Băsescu a acuzat USL că în Comisia parlamentară de revizuire a Constituției defrișează atribuțiile președintelui. Șeful statului a susținut că aceste măsuri par a fi sunt luate în urma unei ”înțelegeri murdare” în USL, prin care liderul liberal Crin Antonescu a acceptat să renunțe la atribuțiile prezidențiale pe care le prevede acum Constituția în schimbul susținerii din partea USL la alegeri.

„Se defrişează atât de tare atribuţiunile preşedintelui încât cred că undeva pe dedesubt este o înţelegere din asta murdară, care se reflectă în Constituţie. <<Omule, rămâi candidatul nostru şi te facem preşedinte, dar chiar te alegem degeaba. Dacă toată puterea este la primul-ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte, domnule Crin Antonescu?>>”, a spus Traian Băsescu.


„Deci acesta mi se pare a fi, pentru că observ şi eu, ca un politician experimentat, la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui. Nu poţi să faci un preşedinte ales, să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete şi ceva să mai propună. Dar Parlamentul i le poate da înapoi, când unui preşedinte slab îi spune ?Dacă vrei să îţi treacă, domnul preşedinte, mi-l trimiţi pe X?”, a mai afirmat el.

Președintele a apreciat că USL nu se va rupe tocmai ca urmare a acestei presupuse înțelegeri.

„USL nu se va rupe, dar cred că una din condiţiile ca domnul Antonescu să fie susţinut de USL la Preşedinţie este să nu aibă atribuţiuni, să fie transferate la Parlament şi la Guvern. Şi atunci poate să fie preşedinte. În stadiul actual este o nevoie acută de echilibru de putere între Parlament, guvern şi Preşedinte. Deci cred că e o mare greşeală reducerea atribuţiunilor preşedintelui, mai ales că discutăm de un preşedinte ales”, a susținut liderul de la Cotroceni.

Românii trebuie să decidă dacă vor monarhie sau republică

Traian Băsescu a mai afirmat că, la referendumul privind trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300, intenționa să adauge și tema trecerii la monarhie.


”Am avut tentația să adaug a treia întrebare sau a patra – una era legată de introducerea votului prin corespondență și a doua dacă sunteți de acord cu un regim de monarhie”, a spus preșeidntele.

El a precizat că ”a discutat mult cu consilierii”, dar legislația nu a permis.

”Constituțional, nu se poate, pentru că ai articolul 148 din Constituție, care interzice întrebări legate de schimbarea regimului constituțional. Și articolul 3 din legea referendumului, care, de asemeni, îți interzice”, a spus el.

Liderul de la Cotroceni a susținut, însă, că tema revenirii la monarhie trebuie clarificată, având în vedere împrejurările în care regele Mihai a abdicat.

”Ca om politic, eu am o curiozitate și va trebui să găsim formula să știm și altfel decât prin sondaje: cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de față?

Sunt republican, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv, după ce abdicarea regelui s-a produs în condițiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv, prin propriul lor vot, ci nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică”, a spus Traian Băsescu.

”Noi ne-am trezit din monarhie cu comunismul venit și până la urmă a venit FSN și ne-a făcut un regim. De la abdicarea regelui încoace, toate regimurile le-au fost băgate pe gât românilor”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, el s-a exprimat pentru ca într-un referendum populația să opteze pentru republica prezidențială, parlamentară sau semiprezidențială.

Alte afirmații ale președintelui Băsescu:

  • Regionalizare. „Sper să am o discuţie cu domnul Dragnea, cu domnul Ponta, pentru că nu voi putea sta deoparte intuind că se poate produce un dezastru organizatoric şi să spun că nu mă interesează. Mi se pare că s-a început construcţia invers şi nu va da rezultate, va fi o catastrofă. O catastrofă organizatorică, pentru că s-a început de sus, marea bătălie unde sunt capitalele, unde sunt regiunile, cine sunt guvernatorii”.
  • Întrevederea Victor Ponta – Angela Merkel. ”Primul-ministru al Guvernului României a făcut o vizită la invitaţia doamnei Merkel este extrem de important. (…) Nu era suficientă relaţia mea cu liderii europeni, pentru că firmele se referă la Guvern, nu la preşedinte. Ori, firmele germane sunt extrem de importante pentru România. A fost un semnal şi pentru nemţi. Probabil s-au dat semnale în două sensuri, am văzut cu toţii: <<vedeţi cu statul de drept, vedeţi cu corupţia!>>. Pentru firmele germane faptul că şeful Guvernului român este invitat la Berlin este un semn pozitiv. Faptul că i s-a spus în faţă, probabil, premierului <<vezi cu arieratele, cu datoriile faţă de firmele germane>>, poate fi o realitate”.
  • Gazele de șist. ”Totul este în mâna Guvernului şi, probabil, fiind o noutate, ar trebui să aibă o lege. Dar, până a lege, deocamdată suntem la stadiul de prospecţiuni. (…). Cine primeşte aviz de explorare obligatoriu trebuie să primească şi aviz de exploatare. Nu se poate, că nu e samaritean să cheltuiască câteva miliarde să vadă dacă avem, pe urmă să constate că avem şi să-i spui <<da, dar nu>>”.
  • Alianța Forța Civică-PNȚCD. ”Nu știu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu, dacă aș fi fost în locul domnului președinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. PNȚCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiștii nu mai sunt 3%, câți erau în vremea răposatului Coposu, monarhiștii eu cred că sunt 15-18%”.
  • Mișcarea Populară. ”Sigur, vor veni până la urmă şi politicieni dacă vor reuşi cei de la Fundaţia Mişcarea Populară să înregistreze partidul şi să intre în competiţie pentru europarlamentare. M-aş bucura să reuşească şi atât cât pot politic o să îi susţin ca acest partid să reuşească cât de cât la europarlamentare să obţină un scor onorabil, dacă vor reuşi să se înregistreze. Dar numai atât cât pot”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: