fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Chestiunea

Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații

Datoria publică măsurată oficial de Ministerul Finanțelor pe metodologia europeană a avansat doar în luna iulie 2020 aproape cât în întreg trimestrul doi, când România… Mai mult

15.09.2020

Digital

Crearea ”Bibliotecii Virtuale” – scoasă la licitație: Ce înseamnă platforma digitală cu resurse educaționale și ce presupune crearea ei

Statul român a lansat procedura de achiziție a unei ”Biblioteci Virtuale”, o Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – un proiect finanțat din fonduri UE… Mai mult

15.09.2020

Traian Băsescu: Statutul cadrelor militare – prostie sau act de trădare națională. Către USL: Aveți la parlament un proiect de modificare a Constituției care a trecut de Curtea Constituțională

de Sorin Negoiţă 21.3.2013

Președintele Traian Băsescu a ieșit joi seară într-o intervenție publică pentru a clarifica atât motivul pentru care a întors la parlament legea statutului cadrelor militare, cât și pentru a justifica scrisoarea prin care îi cele lui Valeriu Zgonea rezolvarea proiectului de modificare a Constituției făcut în baza referendumului din 2009.

Șeful statului acuză actuala putere că, prin noul statut al cadrelor mlitare, lasă Armata fără generali sau, în cazul ofițerilor superiori care vor să rămână în funcții după 55 de ani, aceștia urmează să fie la decizia ministrului Apărării care e personaj politic.

În ce privește proiectul de revizuire a Constituției inițiat de USL, Traian Băsescu i-a cerut printr-o scrisoare adresată președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, un răspuns privind stadiul în care se află proiectul pe care l-a inițiat președinția în 2011, în baza referendumului din 2009: la referedndum, populația a votat o Constituție care prevede regim unicameral cu maximum 300 de parlamentari.

Referendumul la care face referire Traian Băsescu a fost organizat odată cu alegerile prezidențiale din 2009.

În privința actualului proiect de modificare a constituției, inițiat de USL, șeful statului a reamintit că parlamentul e obligat să preia proiectele de lege inițiate în legislatura trecută și să le dea un răspuns, mai ales că, spune președintele, acesta a trecut de observațiile Curții Constituționale.

Declarațiile lui Traian Băsescu:

 • Am transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o scrisoare în care îi solicit menţinerea pe ordinea de zi a Camerei a proiectului de revizuire a Constituţiei iniţiat de preşedintele României
 • Orice revizuire a Constituţiei trebuie să înceapă de la Referendumul din 2009 care a fost validat
 • În toate clarificările pe care le-am propus în proiectul de revizuire a Constituţiei am avut ca bază decizii ale Curţii Constituţionale
 • În proiectul de revizuire am clarificat articolele care lăsau dubii de interpretare
 • O Constituţie care a fost votată cu 51 % nu poate fi înlocuită cu o Constituţie modificată care să fie votată de un cvorum mai mic
 • Despre voinţa USL de a menţine Parlamentul bicameral: Eu le propun un lucru în care cred. Am plecat de la premisa că avem deja încă o cameră la Bruxelles. Unii spun “două camere sunt mai sigure”, nu este adevărat
 • Niciun politician nu va putea să treacă peste obligaţia de a ţine cont de referendumul care a avut loc în 2009
 • Despre Statutul cadrelor militare: Vreau să vă spun că această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă. Este un act de trădare naţională, ori un act care trădează o vădită prostie. Dacă aş fi promulgat-o astăzi, luni 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă
 • Se încearcă punerea sub control politic a generalilor
 • Mi s-a părut ori o prostie şi recomandarea mea publică este ca Senatul să fie ori mult mai atent, să ia aminte la votul negativ pe care l-a dat Camera Deputaţilor. Dacă discutăm despre un nou statut al cadrelor militare trebuie făcut cu militarii.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.3.2013

5 comentarii

 1. casandra
  22.3.2013, 10:48 am

  Cursdeguvernare.ro chiar a pierdut…cursul.
  Autorul nu a verificat veridicitatea afirmatiilor prezidentiale. Nicio verificare, nicio analiza, nimic!
  A spus adevarul dl. Basescu cu privire la legea aceea privind statutul militarilor? A avut dreptate sa strige “tradare”?
  Sa vedem:
  1. In prezent, legea care reglementeaza pensionarea militarilor este Legea 263 din 2010, aceea cu voturile numarate de Roberta Anastase si promulgata de dl. Basescu.
  Ce spune legea despre varsta de pensionare a militarilor?
  http://ebookbrowse.com/legea-pensiilor-actualizata-2013-pdf-d450237584

  La art. 54 se spune ca varsta standard de pensionare a militarilor este de 60 de ani, dar se va ajunge la acesta varsta treptat, esalonat conform Anexei 6 la lege.
  Ce citim in anexa? Ca varsta de pensionare a militarilor va ajunge in mod legal la 60 de ani abia in anul 2030. Anul acesta, pana in martie, varsta legala de pensionare a militarilor este de 55 de ani si 6 luni, conform datelor din Anexa 6.

  2.Deci, legea unitara a pensiilor, promovata de guvernul Boc in 2010, numarata de Anastase si promulgata de Basescu dispune clar si fara niciun echivoc: militarii ies la pensie la varsta de 55 de ani si 6 luni impliniti in luna martie a anului 2013. Varsta de pensionare creste progresiv la 60 de ani, pana in anul 2030.

  3.Ce face legea inititata de parlamentarii aceia si acuzata de tradare de Basescu? Da posibilitatea pastrarii in activitate a respectivilor generali si dupa implinirea varstei de pensionare, prin acordul sefilor armatei. In lipsa acestei legi, generalii pleaca fortat la pensie, asa a promulgat Basescu legea 263!

  Ce spune dl. Basescu? Prostii.
  Dezamagirea o constituie cursdeguvernare.ro pentru ca preia prostia prezidentiala fara nicio analiza, nicio precizare. A devenit site-ul unul de colportare a minciunilor?

  • Cristian Grosu
   22.3.2013, 1:48 pm

   Stimată doamnă, Nu: decât, poate, în măsura în care scriem declarațiile politicienilor așa cum le fac ei. Iar din acest punct de vedere suntem ”colportorii minciunilor” tuturor.
   Cred că nu vă doriți să înșir niște linkuri, tot ”colportate”, din zilele trecute, de-ale politicienilor de la majoritatea parlamentară – la care, iată, nu tresare nimeni să ne acuze de colportare. De fapt, ne acuză – cei din partea ”cealaltă”, numai că ei nu o fac în scris. Iar asta e pentru noi o mică încântare, când toată lumea – de la stânga la dreapta politică – te acuză că colportezi minciunile: fie ale lui Ponta și Antonescu (unii), fie ale lui Băsescu (alții).
   În ce ne privește, vom continua să ”colportăm” fără a avea atitudine față de declarațiile și ieșirile politicienilor – în articole, iar atitudinea o vom păstra pentru secțiunea comentarii.

   • casandra
    22.3.2013, 2:26 pm

    V-am suparat. Nu a fost in intentia mea. Daca foloseste la ceva, prezint scuze personal lui Cristian Grosu, care se bucura de multa pretuire din partea mea.
    Recunosc, am un sentiment de cenşă cand chiar preşedintele Romaniei foloseste vorbe nemasurate, iar jurnalistii, toti!, nu verifica adevarul spuselor tale. Ma intristeaza si presedintele, si jurnalistii. Poate ca, in acest context, comentariul meu a fost multe prea radical. Inca o data, prezint scuze publice si astept comentariul sugerat de dumneavoastra.

    • Cristian Grosu
     22.3.2013, 3:54 pm

     Nu ati supărat pe nimeni, doamnă (și nu aveți de ce să vă cereți scuze) : am explicat doar că noi redăm declarațiile politicienilor – referitoare la chestiuni concrete, sau pe cele pe care și le aruncă între ei – iar analizele și problematizările sunt în altă parte. (Avem declarații și relatări, avem analize și sinteze, si avem comentarii/opinii – trei locuri si lucruri diferite – chiar n-ar strica măcar un sfert din presa să aibă în continut atare delimitări.) Știm bine că pe puțini dintre politicieni i-am lua în serios (și vorbim de politicieni de la dreapta la stânga și invers) și același sentiment îl avem când primim reproșuri din altă parte, unde răspundem si acolo : da, e o minciună ce zice Victor Ponta, dar deocamdată e prim-ministru, decide și semnează.
     (Îngrijorător e că am putea foarte bine să nu folosim nume, și am ști cu toții despre cine vorbim. Iar a lua apărarea cuiva a ajuns un soi de masochism:,)
     Toate bune!

 2. vlad
  14.4.2013, 8:09 am

  am 55 ani sant militar in rezerva , dar nu mai lucrez de 10 ani din motive personale ,puteam sa ies la pensie pe legea 164-2001 acum care este situatia ? in legea noua a pensiilor militare se revine la legea 164 ,dar se pastreaza iesirea la pensie dupa tabelul nr 6 din legea 263? nu ma pot angaja nicaeri .ce fac?

Lăsați un comentariu


Stiri

Decizie CJUE cu impact pentru centrala Cernavodă: Construcția unei centrale nucleare poate beneficia de ajutor de stat aprobat de CE

Iulian Soare

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat, pe 22 septembrie, faptul că devoltarea unei centrale nucleare poate beneficia de un ajutor de stat aprobat… Mai mult

Stiri

Rabla pentru electrocasnice 2020 – Plafonul total e de 40 milioane de lei

Vladimir Ionescu

Proiectul „Rabla Electrocasnice” pentru 2020 a fost pus în dezbatere publică și prevede finanțare pentru șapte tipuri de echipamente, între care televizoare, frigidere, aspiratoare, uscătoare… Mai mult

Europa

Semnale mixte ale revenirii consumului din China

Vladimir Ionescu

Consumul din China a început să dea semne de revenire, după prăbușirea generată de pandemie, însă acesta este dezechilibrat în sensul că vânzările au crescut… Mai mult

Europa

Oficial Fed: Economia americană este mai fragilă decât indică datele

Vladimir Ionescu

În ciuda datelor economice încurajatoare, un oficial al Rezervei Federal (Fed) din SUA este mai puțin optimist cu privire la evoluția celei mai mari economii… Mai mult

Europa

Euronews: Polițiștii români de la frontiera cu Serbia, acuzați că bat imigranți

Iulian Soare

Șase sirieni și un egiptean acuză polițiști români de frontieră că au fost returnați cu forța în Serbia, după ce au fost bătuți și supuși… Mai mult

Digital

UE deschide al treilea front împotriva giganților IT americani: securitatea datelor din cloud

Iulian Soare

Uniunea Europeană face al treilea pas în bătălia cu giganții IT americani și începe demersul de a legifera domeniul cloud computing, după ce a pornit… Mai mult

Stiri

PAID cere schimbarea legislației pentru a-și crește gradul de acoperire a asigurării obligatorii de locuințe

Adrian N Ionescu

Gradul de cuprindere al poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) este în prezent de 20%, dar conducerea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale –… Mai mult