România consideră că atingerea obiectivului unei lumi fără arme nucleare trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la prima sesiuni de lucru a Summit-ului privind Siguranţa Nucleară, care se desfăşoară la Seul.
„În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei”, a susţinut preşedintele, în alocuţiunea susţinută la summit-ul organizat în Coreea de Sud, potrivit Mediafax.
De asemenea, preşedintele a menţionat că România duce o politică responsabilă de prevenire şi combatere a utilizării materialelor nucleare şi surselor radioactive în scopuri distructive, iar în acelaşi timp se implică în cooperarea internaţională pentru preluarea cât mai largă pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici în materie de securitate nucleară şi acordarea de asistenţă de specialitate.
Preşedintele Băsescu a evidenţiat că accidentul de la Fukushima „a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei şi să fie asigurată integritatea mediului”.
„Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare”, a susţinut Băsescu în alocuţiunea sa.
Rusia, alături de SUA împotriva programului balistic nord-coreean
Preşedintele rus în exerciţiu, Dmitri Medvedev, s-a alăturat luni omologilor săi american şi sud-coreean, pronunţându-se împotriva planului Coreii de Nord de a lansa o rachetă la mijlocul lunii aprilie, informează agenţia Kyodo, citată de Agerpresc.
Potrivit biroului de presă al Casei Albe, preşedintele rus Medvedev şi omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul unei întrevederi pe marginea summitului de două zile privind securitatea nucleară ce a început luni la Seul, că lansarea rachetei nord-coreene ‘ar fi o încălcare a rezoluţiilor existente ale Consiliului de Securitate’ al ONU.
”Există un consens că acte provocatoare ca acesta vor spori izolarea Coreii de Nord’, se arată în declaraţie. ‘Lansarea satelitului despre care Coreea de Nord a anunţat că va avea loc şi care înseamnă lansarea unei rachete, este o încălcare clară a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU şi un plan nedorit care aduce instabilitate în Peninsula Coreea”, a afirmat preşedintele rus în cadrul unei întrevederi separate cu omologul său sud-coreean Lee Myung Bak.
Medvedev a afirmat de asemenea că Rusia a trimis ‘un mesaj serios’ Coreii de Nord. ‘Înainte de lansarea unei rachete, regimul nord-coreean ar trebui să-şi hrănească propriul popor. Coreea de Nord nu poate trăi la nesfârşit fiind dependentă de ajutor internaţional. Coreea de Nord ar trebui să se schimbe şi să se deschidă pentru dezvoltarea economiei’, a declarat Medvedev.
Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie. Summitul privind securitatea nucleară s-a deschis luni la Seul, în prezenţa liderilor a peste 50 de state, pentru a discuta în principal modalităţi de consolidare a măsurilor de securitate internaţionale şi prevenirea terorismului nuclear.
NATO se pregăteşte să-şi asume prima etapă a scutului antirachetă al Alianţei
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să anunţe, la Summitul care va avea loc la Chicago în luna mai, realizarea primei etape a sistemului de apărare antirachetă, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, luni, într-o videoconferinţă pentru jurnaliştii de la Moscova.
„Da, pot să confirm că avem intenţia să anunţăm punerea în practică a aşa-numitei etape intermediare de elaborare a sistemului antirachetă”, a spus Anders Fogh Rasmussen, citat de Agerpres.
Astfel, etapa întâi, din cele patru ale realizării sistemului, presupune protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptoare SM-3 amplasate pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei ‘USS Monterey’, echipată cu sistemul Aegis.
Amplasarea sistemului american antirachetă al SUA la baza aeriană Deveselu din România va avea loc în cadrul celei de a doua faze a European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea adaptivă în etape, care are în total patru astfel de faze.
Referindu-se la dialogul Rusia NATO pe tema scutului, Anders Fogh Rasmussen a evidenţiat că acesta va continua şi după reuniunea de la Chicago.