sâmbătă

18 mai, 2024

11 decembrie, 2011

„Eu mi-am asumat informarea Comisiei că România va adera la acest acord. Dacă Parlamentul hotărăşte altceva, e problema lui”, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică la Cotroceni, într-o declaraţie de presă despre deciziile luate la summitul din 9 decembrie de la Bruxelles.

Băsescu a spus că decizia de aderare la pactul fiscal, la care au subscris 23 de state europene, trebuie introducă, potrivit acordului, în Constituţie.

„Termenul e sfârşitul anului 2012. Nu ai îndeplinit toate condiţiile, nu intri în acord. Iar acastă responsabilitate să şi-o asume cine vrea. Eu voi susţine că trebuie să rezolvăm această problemă”,a spus preşedintele.


Băsescu a declarat că orice dezbatere pe această temă trebuie să se poarte în cunosştinţă de cauză, şi a făcut apel la membrii comisiilor de politică externă din parlament, la guvern şi la demnitari să contribuie la această dezbatere: „Trebuie să evităm o dezbatere în necunoştinţă de cauză. Ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili să înţelegem realităţile Europene şi nu aş vrea ca România să aibă o asemenea apreciere”.

Referitor la propunerea avansată duminică de liderii Opoziţiei, potrivit căreia nu e nevoie de modificarea Constituţiei, ci doar de adoptarea unei legi care să aibă nevoie de 2/3 din voturile parlamentarilor, Băsescu a respins această opţiunea, argumentând că aceasta nu ar fi suficientă, o atare lege fiind valabilă doar pentru acordurile UE, şi nu în cazul acordurilor integuvernamentale.

Preşedintele a declarat că va iniţia consultări cu partidele politice pentru modificarea Constituţiei, întrucât PDL nu are numărul necesar de voturi pentrz a decide modificarea Legii fundamentale. Cu această ocazie, şeful statului va invita la Cotroceni partidele pentru miercuri, 14 decembrie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: