sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 iulie, 2012

Traian Băsescu, președintele suspendat, a vorbit luni seară, într-un interviu la Realitatea TV, despre percepția Uniunii Europene privind evenimentele politice din România ultimelor săptămâni și despre viziunea sa asupra conflictului cu USL, care a dus la intempestiva sa suspendare.

Traian Băsescu a povestit despre discuția telefonică cu Angela Merkel, despre cutumele europene în materie de evaluare a evenimentelor politice din statele membre și despre motivele care, în viziunea sa, au dus la suspendare.

O noutate: în cayul că referendumul nu va fi validat din cauza absenteismului, președintele suspendat spune că ia în calcul renunțarea la funcție și organizarea prezidențialelor în noiembrie, dar cu condiția modificării Constituției în sensul trecerii la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari.

Iată câteva din declarațiile lui Traian Băsescu:

  • Am fost întrebat de doamna Merkel, era perfect informată de la ambasadă, s-au restabilit atribuţiile CCR am spus „nu”. S-au retras ordonanţele de urgenţă care vizau preluarea Monitorului Oficial, am spus „nu”. Am mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura de suspendare, dacă e reglementată în Constituţie. Am spus „nu”. Am spus nu s-a făcut o anchetă ca în 2007. Ei ştiu că nu mint niciodată.
  • Suspendarea mea li s-a părut ca o execuţie fără judecată, în 36 de ore. Nimeni nu acceptă că un preşedinte ales este executat într-o execuţie sumară. Un preşedinte este ales cu 51%, este cinstit după opt ani de mandat să-l împingi să obţină tot 50%. Eu ştiu ce misiune imposibilă îmi asum.
  • Cancelariile europene ştiu ce s-a întâmplat. A fost un abuz de putere al Parlamentului la suspendarea preşedintelui.
  • Dacă nu se va valida referendumul, voi acţiona conform legii, deci vedem dacă merg la Cotroceni. Voi ţine cont şi de opinia publică, o să readuc în discuţie să îmi întrerup mandatul în octombrie pentru alegeri simultane cu condiţia revizuirii Constituţiei şi trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri.
  • Nu am avut o problemă cu puterile statului. Cu justiţia am ajuns la o soluţie de a ajuns să funcţioneze acceptabil. Iau notă de observaţia CCR dar trebuie să fii şi în pielea preşedintelui. Am avut probleme cu CSM pentru că nu mergea MCV.
  • Decizia ca eu să fac anunţul a fost un complex de analize făcute cu BNR, Ministerul de Finanţe, prim-ministru. Am avut întâlnirea cu Fondul pe 4 mai 2010. Nu ne înţelegem asupra măsurilor, urmează un nou şir de consultări cu BNR, ministrul de finanţe. În ziua declaraţiei, întâlnire cu partidele politice, am ajuns la o soluţie, nu ne mişcăm de pe ea. Fondul a cerut creşterea fiscalităţii pe întreprinderi. Concluzia noastră a fost să nu afectăm întreprinderile, societăţile. Am făcut eu anunţul pentru că era dificil pentru orice om de partid să o facă. Trebuia dat un semnal către pieţe şi am spus că acest semnal trebuie să vină de la Executiv, preşedintele este parte a executivului şi eram cel mai credibil. Aş mai face-o oricând dacă acesta este interesul ţării.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: