fbpx

Chestiunea

DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Acoperirea importurilor cu exporturi coboară mult sub cea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2020 a urcat la 8,5% din PIB

Deficitul comercial a urcat în luna decembrie 2020 la 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

09.02.2021

Chestiunea

Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025

Aproximativ 50% din lucrătorii angajați în prezent vor avea nevoie de noi calificări până în 2025 pentru a răspunde nevoilor generate de criza Covid-19 pe… Mai mult

08.02.2021

Tragedia de la Colectiv / Cei trei acționari – reținuți. Unitatea de elită de la ”Arși” inaugurată în aprilie – nefuncțională

de Mariana Bechir 2.11.2015

61736057Numărul decedaților din cauza incendiului din Club Colectiv a ajuns la 31 de persoane, după ce tânărul neidentificat internat la Spitalul de Arși a murit luni. Tânărul nu ar avea decât un frate plecat în străinătate, potrivit unor informații ale anchetatorilor.

Luni seara, cei trei acționari ai clubului – Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea – au fost reținuți pentru ucidere și vătămare din culpă și vor fi prezentați marți în instanță, cu cerere de arestare preventivă.

Ei au fost scoși din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție (PICCJ) cu cătușe la mâini, după audieri ce au durat între opt și zece ore.

Ancheta

Investigația privind incendiul continuă, dar acuzația adusă patronilor a revenit la cea de omor și vătămare corporală din culpă, conform ultimelor date de la Parchetul General, care a preluat duminică ancheta.

„Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal”, se explică într-un comunicat al PICCJ transmis luni seara.

De asemenea, s-a renunțat la acuzația de distrugere din culpă.

Acţionarii Clubului Colectiv au fost aduși luni cu mandat, începând cu ora 12.00, pentru a fi audiați la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Sunt suspecți de ucidere şi vătămare corporală din culpă și au mai dat declarații în fața anchetatorilor în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Potrivit noului Cod Penal:

Art. 192

Uciderea din culpă

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Ei riscă și plata unor despăgubiri uriașe pentru familiile decedaților și pentru răniți.

Duminică, procurorii au ridicat de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) documente privind autorizarea firmei, avizul de funcționare și actele privind angajații.

Printre decedați se numără și femeia de serviciu, o văduvă mamă a cinci copii, care lucra fără acte.

Conform ultimelor informații de la ISU, firma nici nu ceruse autorizare de la pompieri deși ea este obligatorie în cazul schimbării sediului sau a obiectului de activitate.

Primăria Sectorului 4 nu a mai oferit nicio explicație și informațiile din surse judiciare nu arată că ar fi fost chemat vreun oficial la audieri.

Au continuat însă audierile martorilor care au fost vineri seara în Club Colectiv, echipe ale anchetatorilor deplasându-se în spitale pentru declarații din partea răniților cărora starea de sănătate le permite acest lucru.

Din cele peste 140 de victime rănite, aproximativ 80 sunt în stare gravă.

În paralel, au apărut tot mai multe mărturii care acuză organizarea din prima etapă a intervenției la fața locului și ies la suprafață mai multe disfuncționalități ce contrazic “modul exemplar” de funcționare a sistemului.

Ce este planul roșu?

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat în prima declarație publică de după producerea incendiului, avându-l alături și pe ministrul Gabriel Oprea, că a fost activat Planul Roșu de intervenții.

“Planul rosu de interventie este documentul care prevede modalitatea de raspuns in cazul producerii de accidente colective si dezastre cu manifestari deosebit de rapide si efecte limitate in timp, in functie de numarul de victime stabilit sau estimat, gravitatea starii acestora, capacitatea de interventie aflata la dispozitie in timpul programului normal de lucru, precum si in functie de gradul de asigurare a continuitatii serviciilor implicate.”

Detaliile apar în Ordinul MS nr. 1168 din 2 septembrie 2010 pentru aprobarea structurii-cadru a Planului Roșu de intervenție coordonată în cazuri de accidente colective de acest gen.

(ORDINUL POATE FI DESCĂRCAT AICI)

La nivelul atribuțiilor ISU, Planul Roșu prevede:

  • Instalarea Postului medical avansat de categoria I, format dintr-un cort de tratament si unul de triaj, adecvate pentru a trata simultan maximum 10 victime (martorii au declarat, și se poate vedea și în înregistrările de vineri noaptea, că răniții au fost resuscitați pe trotuar – n. red.).
  • Corturile sunt transportate intr-o rulota remorcata de o autospeciala de descarcerare.
  • Postul medical avansat de categoria I include medicamentele si materialele sanitare necesare ingrijirii a 15-20 de pacienti, dintre care cel putin 5 aflati in stare critica.
  • Postul medical avansat de categoria II este format din 3 corturi, unul de triaj si doua de tratament, adecvate pentru a trata simultan cel putin 30 de victime.
  • Corturile sunt transportate intr-un mijloc specific de transport care permite accesul in zonele greu accesibile, avand capabilitatile de deplasare ale unui vehicul de teren (Martorii au declarat că mașinile nu au putut ajunge în fața clubului, din cauza mașinilor parcate, răniții fiind transportați până la ambulanțe – n. red.)
  • Postul medical avansat de categoria II include sisteme de incalzire a cortului si sisteme de iluminat la exterior si interior, medicamente, materiale sanitare si echipamentele necesare acordarii asistentei medicale de urgenta la un nivel avansat pentru cel putin 50 de victime. De asemenea, mai include echipamentele proprii de ventilatie si monitorizare pentru cel putin 3 pacienti simultan.
  • Pentru conducerea interventiei, I.S.U. asigura, daca au in dotare, puncte mobile de comanda, care raman la locul interventiei pana la finalizarea ei (dintr-o declarație reiese că cei de pe mașina centrului de comandă a ISU nu-și mai aminteau codul de inișiere – 131 sau 141 – n. red.).

Cadre medicale de la Maternitatea Bucur, aflată în apropiere, care au acordat primul ajutor imediat ce au auzit ambulanțele, au povestit cum au coborât cu materiale sanitare, au făcut manevre de reanimare și au intubat răniții direct pe asfalt, în stradă, la lumina camerelor televiziunilor:

“A fost foarte greu, pentru că era întuneric aici şi noroc cu cei de la televiziuni, pentru că au fost televiziuni care au lăsat camerele jos şi ne-au ţinut luminile ca să prindem vasele. Deci nu au filmat ca să ne ţină luminile de la camere ca să putem prinde vase, pentru că era atât de întuneric, nu se vedea, şi ei erau plini de fum negru, erau mai mult arşi în interior decât în exterior. Nu puteau să vorbească, nu puteau să respire. Când i-am făcut masaj cardiac uneia dintre fetele care erau jos, prietenul ei m-a ajutat, i-a făcut respiraţie gură la gură şi striga «ajutaţi-o, ajutaţi-o». A făcut stop cardiorespirator. După aceea, a venit cineva de pe o ambulanţă SMURD cu un defibrilator, a defibrilat-o, a luat-o şi a dus-o în ambulanţă”, a povestit o doctoriță de la Maternitatea Bucur.

Unitate  medicală de elită inaugurată cu oficiali în aprilie, nefuncțională în octombrie

inaugurare unitate floreasca banicioiu

„Pacienţii cu arsuri severe, trimişi de la un spital la altul din cauza stării prea grave, vor avea mai multe şanse de vindecare. Prima unitate modernă pentru îngrijirea acestor cazuri la standarde internaţionale a fost inaugurată la spitalul Floreasca” – așa și-a început TVR știrile de pe 9 aprilie, când s-a inaugurat noua unitate de la Floreasca în care arșii urmau să fie “tratați ca în Occident”.

Sunt șase saloane, în fiecare câte un singur pat, pentru ca pacienții să poată fi izolați, fără a risca să ia microbii de la alți răniți. Deasupra unității este amplasată o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon. De asemenea unitatea are o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară, care poate fi utilizată pentru un singur pacient.

În sala de operații se pot face și operații pe creier, există și un rinichi artificial.

Construcția unității a început în 2000 și s-a finalizat în 2008, cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, apoi au demarat procedurile pentru dotările de 4 milioane de euro, cu fonduri de la Banca Mondială.

“Aceasta este unică în ţară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial. Este închis etanş, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea ţesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină şi respiratorie, adică oxigenul pătrunde în ţesuturi prin tegumente, având o concentraţie şi o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare”, explica profesorul Ioan Lascăr la inaugurarea ce a avut loc în prezența minsitrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Unitatea a fost inaugurată pe 9 aprilie 2015, dar nu funcționează și nu a putut fi folosită în cazul niciunuia din cei peste 160 de răniți de la Club Colectiv.

Europa FM l-a întrebat luni dimineața pe ministrul Sănătății ce se întâmplă cu această unitate, iar Nicolae Bănicioiu a recunoscut că ea va începe să funcționeze abia peste câteva zile, deorece a existat o problemă tehnică.

În privința inaugurării, el a explicat că inaugurarea trebuia făcută în aprilie, altfel s-ar fi pierdut finanțarea de la Banca Mondială.

Se închid cluburile

Mai multe cluburi și-au recunoscut neregulile după care au funcționat fără a realiza pericolele pe care le presupune prezența unui număr mare de persoane și au anunțat că-și încetează activitatea, pentru totdeauna sau temporar, până când vor face investițiile necesare pentru siguranța maximă a clienților.

În București, acționarul de la Clubul Expirat a anunțat pe facebook că va închide afacerea, explicându-și detaliat decizia :

“Îmi cer scuze și imi asum,

Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in timpul săptamânii”, și-a început Andrei Sosa, patronul Expirat, mesajul prin care a anunțat luni închiderea clubului.

“Nimeni nu iși asuma responsabilități.

Și mă repet și mă pun în capul listei.

Vrem demisii și așa ar trebui să facă niște oameni normali la cap.

Încă nu conștientizăm conceptul de demisie de onoare.

Nu implică asumarea vinovăției, ci asumarea unui sistem in care ești și care nu funcționează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar în care, la un anumit dat nu a funcționat.

Eu îmi dau demisia.

Expirat-ul din București se închide.

De astazi nu mai pot să-mi asum vieți”, scrie patronul clubului.

Un alt club renumit, din Iași, a reacționat și el luni, dar se închide numai temporar, până vor face modernizările necesare pentru a fi siguri că nu se va întâmpla o dramă precum la Colectiv.

“În urma evenimentelor tragice din Club Colectiv ne simțim datori să facem câteva precizări sincere, totodată facem publică și o nouă hotărâre.

Barul La Bază nu este certificat cu risc minim de incendiu.

Despre acte. Nu avem autorizație de la ISU. în schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus dar ce s-a întins enorm de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără “pile”), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația.

Totuși am decis că vom suspenda activitatea barului și vom anula evenimentele programate, toate acestea până când vom face modernizările cerute și vom avea garanția celor de la ISU că nu reprezetam un pericol. Estimarea noastră 2-3 luni, dar nu ştim sigur.

Ce putem spune? Deși avem 2 ieșiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranți și în consecință iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.11.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Mugur Isărescu: Băncile Centrale – 3 căi de integrare a riscurilor climatice

Adrian N Ionescu

Băncile centrale și autoritățile de supraveghere financiară trebuie să găsească instrumentele analitice, metodele și datele potrivite pentru a integra riscurile climatice în activitatea lor, în… Mai mult

Stiri

DNA – 2020: În 105 dosare deschise în legătură cu pandemia de Covid – prejudicii de sute de milioane

Vladimir Ionescu

DNA a instrumentat anul trecut 105 dosare legate de pandemie, cinci dintre acestea au fost deja trimise cu rechizitoriu în instanță, iar alte 24 sunt… Mai mult

Stiri

Ministrul Energiei: Romgaz va depune o ofertă de preluare a participației ExxonMobil la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei ExxonMobil la concesiunea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, înainte de expirarea… Mai mult

Europa

400 de milioane de doze de vaccinuri “fantomă” – oferta rețelelor infracționale către statele UE

Iulian Soare

Rețele special organizate au încercat să vândă unor state membre  400 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-10, la un preț de aproape trei… Mai mult

Europa

18 companii au renunțat să mai lucreze la Nord Stream 2 de teama sancțiunilor americane

Razvan Diaconu

Un număr de 18 companii au fost convinse de perspectiva unor sancțiuni americane să nu mai lucreze pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, arată… Mai mult

Stiri

PNL nu susține proiectul lui Nicușor Dan de suspendare pentru 2 ani a PUZ-urilor sectoarelor

Razvan Diaconu

Nicușor Dan a cedat, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o… Mai mult

Stiri

Profitul Romgaz a crescut cu 15% în 2020, pe seama reducerii amortizării, redevenței și a impozitului

Adrian N Ionescu

Profitul net al celui mai mare producător român de gaze naturale, Romgaz (SNG), a depășit 1.254 milioane de lei, în creștere cu 15,1% în anul… Mai mult