La obiect

Semne de oboseală în industrie: Ritmul comenzilor noi – la cel mai scăzut nivel din iunie 2017

Comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat sub potențial pentru a treia lună consecutiv, confirmând astfel slăbiciunile sectorului, altfel spus „maturitatea ciclului investițional post-criză”, potrivit… Mai mult

13.05.2019

Chestiunea

Sistemul cu 15 ani de învățământ obligatoriu: lipsesc doar infrastructura, banii de investiții și posibilitatea de-a funcționa

Potrivit reformei elaborate de ministrul Ecaterina Andronescu, românii vor fi obligați să urmeze 15 ani în sistemul de educație, trei fiind învățământ preșcolar și ceilalți… Mai mult

13.05.2019

La obiect

Inflaţia rămâne peste 4%, s-a redus drastic spaţiul pentru revenirea spre 3% pe final de an

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna aprilie 2019 cu 0,61%, valoare mai mare decât în aceeaşi lună a anului anterior (+0,54%). Astfel,… Mai mult

13.05.2019

Analiză

Problema bugetară a României: combinaţia toxică între veniturile „americane” şi cheltuielile „europene”

Intrată relativ recent în clubul economiilor de piaţă funcţionale, deşi are multiple probleme de dezvoltare ( nu doar economice) rămase în suspensie, România s-a uitat… Mai mult

12.05.2019

Cronicile
Cronicile

Cea mai mare demonstraţie din ultimii ani împotriva guvernului- peste 25.000 de oameni au cerut demisia premierului şi a administraţiei

de Vladimir Ionescu 3.11.2015

protest colectiv marti

Sursa: Facebook

Peste 25.000 de persoane, în majoritate tineri, au protestat marţi seară în faţa guvernului, cerând demisia premierului Ponta, a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, si a primarului sectorului 4 – ca răspuns la reacţia autorităţilor după tragicul incendiu de la Clubul Colectiv şi la şirul de nereguli care au dus la moartea a 32 de persoane.

Protestul a pornit ca o mişcare pe facebook.

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Unirii, au pornit spre guvern – unde li s-au alăturat alte mii de oameni, după care au pornit în marş spre Ministerul de Interne, primăria sectorului 4 şi Clubul Colectiv, după care au revenit la Universitate.

Lozincile strigate de manifestanţi au vizat necesitatea de-a schimba sistemul corupt de administraţie, de schimbare a clasei politice, demisia administraţiei şi asumarea răspunderii de către autorităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la mişcarea de stradă manifestându-şi sprijinul :

“Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”. – a scris Klaus Iohannis pe contul să de facebook.

Autorităţile vizate de proteste nu au avut nicio reacţie oficială.

Potrivit declaraţiei manifestanţilor, aceasta ar putea fi doar prima zi de proteste, altele de acelaşi gen fiind programate în zilele următoare.

Proteste asemănătoare au fost organizate şi în alte oraşe ale ţării, în care mii de oameni au demonstrat solicitând demisia guvernului şi măsuri pentru schimbarea administraţiei corupte.

###

UPDATE: La miezul nopții, în Piața Universității mai sunt doar câteva sute de persoane, unii pleacă spre Colectiv.

A fost prima zi de proteste – potrivit demonstranţilor, care au anunţat că a fost o zi de test.

Manifestanții de marți au fixat deja data următorului marș: joi, 6 noiembrie, și declară că nu se vor mulțumi cu funcționarii mărunți pe care premierul Victor Ponta dorește să-i sacrifice pentru a salva Guvernul.

UPDATE: Manifestații de solidaritate cu protestatarii de la București s-au organizat și la Brașov, Constanța, Vâlcea, Sibiu, Brăila.

UPDATE: Zeci de mii de persoane au ajuns la sediul Primăriei Sectorului 4 și cer demisia edilului Popescu Piedone.

Au fost așteptați de cordoane de jandarmi și forțe de ordine pregătite să intervină dacă se încearcă un asalt al instituției.

Demonstranții știu că nu este nimeni înăuntru, așa că pornesc spre Patriarhie, unde scandează: “Am venit să ne povestim.”

Patriarhia a trimis abia marți seara un grup de preoți să oficieze o slujbă la Club Colectiv, localul unde s-a produs incendiul ce a du, până acum, la moartea a 32 de persoane.

De aici s-au îndreptat înapoi, spre Piața Universității.

UPDATE: Mai multe televiziuni străine transmit că românii au ieșit în stradă, după incendiul din Clubul Colectiv și, nemulțumiți de proporțiile corupției, cer demisia Guvernului.

La Parlament, câțiva tineri sar gardul ce înconjoară imensa clădire, dar sunt rugați de jandarmi și de alți protestatari să revină pe trotuar.

UPDATE: Mulțimea a pornit în marș, de la MAI, spre Parlament. Când capul Coloanei a ajuns pe Splai ultimii demonstranții nu plecaseră încă din Piața Revoluției.

Sunt cel puțin 20.000 de protestatari.

Pe un carton scrie purtat de o tânără scrie: “Avem coloană vertebrală, nu coloană oficială”.

UPDATE 21.00: Coloana de manifestanți a plecat de la Piața Victoriei și se îndreaptă spre Ministerul de Interne.

Acolo se scandează ”Nu aveți coloană/ Decât oficială”.

protest colectiv 4

UPDATE 20.50: Câteva sute de persoane protestează în Piaţa Sfatului din Brașov, unde oamenii s-au adunat pentru a se solidariza cu manifestanții din Capitală.

Ei au aprins candele lângă unul dintre zidurile Prefecturii și au intonat Imnul Național, apoi au plecat în marș spre Piața Sfatului și apoi spre Prefectură.

Potrivit Europa Fm, se scandează „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Piedone asasin, Oprea asasin”, „Toate partidele / Aceeaşi mizerie”, „Nu plecăm acasă /morţii nu ne lasă”.

UPDATE 20.35: Cei mai mulți demonstranți sunt tineri:

protest colectiv marti 3

UPDATE 20.30: Pe unele pancarte se poate citi: “Noi suntem generația care schimbă istoria!”, “Corupția ucide!” sau „Bunicii la Război / Părinții la Revoluție / Este rândul nostru”.

protest colectiv pancarta bunicii parintii noi

UPDATE 20.20: În zona Guvernului sunt efective importante de jandarmi, scrie Agerpres.

În mulțime sunt rude și prieteni ai celor decedați în incendiu, cu pozele acestor victime:

protest colectiv poze decedati

Sursa: Agerpres

Oamenii sunt revoltați că niciun oficial nu-și asumă responsabilitatea, că primarul Sectorului 4 “se acoperă de avize”, că vicepremierul Gabriel Oprea “se cățăra în noaptea incendiului pe camerele de filmat ale televiziunilor iar acum a dispărut”, potrivit declarațiilor făcute de unii participanți, în direct, la postul de televiziune Realitatea Tv.

Peste 25.000 de persoane au blocat marți seara Piața Victoriei, scandează „Colectiv”, ”Vrem dreptate”, ”Asasinii” și cer demisia Guvernului.

Manifestația a pornit ca un protest organizat pe Facebook și la care urma să se ceară demisia primarului Sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone, considerat de demonstranți ca unul dintre responsabilii pentru incendiul de la Club Colectiv. Primarul se consideră, în continuare, nevinovat și refuză să ofere explicații opiniei publice.

Oamenii s-au adunat în Piața Universității, la ora 18.00, și au plecat în marș spre Piața Victoriei, unde au blocat intersecția din fața Guvernului, după ciocniri ușoare cu forțele de ordine.

Protestatarii declară că doresc schimbarea întregului Guvern, dar și a modului de guvernare din România.

Miile de protestatari cer acum și demisia vicepremierului pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, și a premierului Victor Ponta.

Șiruri de oameni continuă să se îndrepte spre Piața Victoriei, la ora 20.00, iar alții vin cu metroul direct în fața Guvernului.

(Informația se se actualizează)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.11.2015

Un raspuns

 1. magda
  4.11.2015, 8:40 am

  Politicienii, toti sunt la fel, nici unul nu este devotat pt.
  tara,sau pentru cei care i-au votat,se gandesc la buzunarele lor,la pensiile lor platite tot de noi cum sa fure,unul nu este
  curat,veti vedea cum promit si ce promit la alegerile din
  2016,apoi uita le este foame de bani si bogatie nu a respecta
  ce promit in campanie.Si romanii se lasa induplecati de promisiunile lor.ATENTIE ! LIBERALII SUNT EDUCATI DE PDL CARE
  STIM CE AU FACUT,PSD ISI DA CU STANGUL IN DREPTUL noi romanii
  parca nu stim ce vrem.

Lăsați un comentariu


Stiri

Eveniment pentru juriștii dedicați: Conferința internațională „Noutăți în dreptul Uniunii Europene” – 13 iunie

Redacţia

Societatea de Avocați STOICA & Asociații, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității București și Colegiul Juridic Franco–Român de Studii Europene organizează conferința ”Noutăți… Mai mult

Stiri

Darius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT din cauza prezentării protocolului secret SRI – Parchetul General

Vladimir Ionescu

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, este urmărit penal în ancheta DIICOT pentru dezvăluirea protocolului clasificat secret de stat semnat în 2016 de Parchetul General… Mai mult

Stiri

Au dispărut toți figuranții de la inaugurarea drumului expres Craiova – Pitești

Razvan Diaconu

Doar 3 borduri așezate în câmp mai amintesc de vacarmul provocat miercuri de inaugurarea șantierului drumului expres Craiova-Pitești. O imagine postată pe Facebook, joi, de… Mai mult

Stiri

OUG nouă: Se schimbă regulile de finanțare prin controversatul FDI și se fac noi modificări la OUG 114. Principalele schimbări

Alexandra Pele

Beneficiarii de proiecte finanțate din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) vor trebui să achite un avans de trei ori mai ridicat, respectiv de 15%.… Mai mult

Europa

Olanda și Marea Britanie au dat startul procesului electoral european 2019

Iulian Soare

Birourile de vot s-au deschis joi dimineaţă în Olanda şi în Marea Britanie, primele ţări unde alegătorii sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor pentru… Mai mult

Europa

Presa britanică anunță demisia iminentă a Theresei May

Iulian Soare

Premierul Theresa May se află în fața unei alegeri dificile: fie demisionează, fie așteaptă să fie scoasă din guvern de propriul ei partid. Perspectiva s-a… Mai mult

Stiri

Gaze naturale: Costul proiectelor strategice s-a dublat după cererile Ministerului Economiei. Statul încă mai vrea tot profitul Transgaz

Adrian N Ionescu

Conducerea Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de trasnport de gaze naturale, a adăugat noi cinci proiecte majore de dezvoltare a acestuia, în urma presiunilor acţionarului… Mai mult