10 februarie, 2016

Alexandru VisinescuFostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Dupoă pronunțarea sentinței, Alexandru Vișinescu a fost ridicat de polițiști de la domiciliu și dus la un spital penitenciar. Aici, Alexandru Vișinescu va sta 21 de zile în carantină, după această perioadă urmând să fie transferat în penitenciar pentru executarea sentinței.

Alexandru Vişinescu (90 de ani), primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat inițial de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în iulie 2015, tot  la 20 de ani de închisoare, el urmând să fie şi degradat militar.


Prin decizia CAB, Alexandru Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

Instanţa a menţinut sechestru asigurător pus de către anchetatori pe imobilul în care locuieşte Alexandru Vişinescu, dar şi pe o serie de acţiuni pe care acesta le-ar deţine la SIF.

Procesul lui Alexandru Vișinescu nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat un proiect media, un parteneriat al gândul.info cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc,  finalizat în 2013 cu publicarea unei liste a foştilor torţionari din perioada comunistă.

La acea dată, au fost identificaţi în viaţă un număr de 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada 1947-1965 au condus temniţele comuniste în care au fost încarceraţi liderii PNŢ şi PNL epuraţi de regimul comunist.


După ce gândul.info  a prezentat cazul torţionarului de la Râmnicu Sărat, pe 30 iulie 2013, subiectul a fost preluat de întreaga presă din România, fiind de asemenea prezentat pe larg şi în presa din internaţională.

Pe fondul unei presiuni constante a media interne şi internaţionale, pe data de 3 septembrie 2013, Alexandru Vişinescu a fost audiat la Parchetul General, ocazie cu care i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia de genocid.

El a fost audiat pentru a doua oară pe 17 septembrie.

Ca urmare a deschiderii dosarului torţionarilor, Ministerul Justiţiei a promovat un proiect de lege potrivit căruia aceştia ar urma să plătească despăgubiri victimelor din închisorile comuniste.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor ’50.

Alexandru Vişinescu a lucrat în cadrul grupei operative a închisorii în perioada decembrie 1954 – aprilie 1956. Decizia autorităţilor de a dezafecta penitenciarul Râmnicu Sărat l-a propulsat pe fostul comandant în funcţia de inspector în cadrul aparatului central al Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Ulterior, între 1965 şi 1976, a deţinut funcţii de conducere în cadrul închisorilor Ploieşti şi Ilfov şi a predat la şcoala de subofiţeri de penitenciare.

În prezent, el trăieşte într-un bloc din vecinătatea Parcului Cişmigiu, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: