miercuri

19 iunie, 2024

22 noiembrie, 2016

ecb-luminale-280x180Cel mai bine plătit guvernator al unei bănci centrale europene din Zona Euro este belgianul Jan Smets, cu un salariu anual de 480.000 de euro, mai mare decât cel al preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care câștigă 386.000 euro, potrivit calculelor Bloomberg.

Salariul lui Mario Draghi este devansat şi de cele ale guvernatorilor băncilor centrale din Italia şi Germania.

Belgianul Jan Smets câştigă de aproape şase ori mai mult decât ultimul clasat în topul celor mai bine plătiţi guvernatori ai băncilor centrale din Zona Euro, lituanianul Vitas Vasiliauskas.


Banca Națională a României își plătește guvernatorul cu 163.200 de euro, undeva la nivelul guvernatorilor din Letonia și Slovenia.

Aproape de România, guvernatorul băncii centrale a Bulgariei câștigă mai puțin de 100.000 de euro anual (96.000 euro în 2015, potrivit Sofia Globe).

Cele mai recente date arătau salarii anuale de guvernatori de bănci centrale de 166.000 de euro în Cehia, de mai puțin de 100.000 de euro în Polonia și Ungaria, potrivit politico.eu. De la data articolului (2013), lucrurile se vor fi schimbat și acolo substanțial, din moment ce salariul guvenratorului BNR era estimat atunci la mai puțin de 80.000 de euro.

Iată topul actual al salariilor guvernatorilor din Zona Euro


top-guvernatori

Nu există o corelaţie directă între salariul guvernatorului unei bănci centrale şi mărimea economiei a cărei monedă o administrează acesta.

Economia Germaniei este de aproape opt ori mai mare decât cea a Belgiei și, cu toate acestea, Jan Smets a câştigat în 2015 cu 10% mai mult decât preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

La fel, Ciprul, una din cele mai mici economii din zona euro, i-a acordat guvernatorului băncii sale centrale un salariu mai mare decât cel plătit de Spania, a patra cea mai mare economie din Zona Euro, potrivit Bloomberg.

În plus, deşi Luxemburg este una din cele mai bogate ţări din zona euro în termeni de PIB pe cap de locuitor, guvernatorul Băncii centrale din Luxemburg, Gaston Reinesch, a primit în 2015 un salariu de 181.000 euro, mai mic decât cel de care au beneficiat omologii săi din Cipru, Grecia sau Slovacia.

Situaţia este similară în afara zonei euro. În timp ce guvernatorul Băncii Angliei câştigă 480.000 de lire sterline (599.000 de dolari) plus alocaţie pentru locuinţă, omologul său din SUA, Janet Yellen, a câştigat anul trecut 199.700 dolari iar salariul anual al guvernatorului Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a fost de 876.500 de franci elveţieni (867.000 de dolari) la care se adaugă un permis anual de călătorie cu trenul.

Cu toate acestea, recompensele de care beneficiază guvernatorii băncilor centrale sunt mici în comparaţie cu cele ale directorilor de bănci comerciale. De exemplu, CEO-ul de la Deutsche Bank AG, John Cryan, a câştigat anul trecut 1,9 milioane de euro în timp ce omologul său de la BNP Paribas SA, Jean-Laurent Bonnafe, a primit un pachet total de 3,5 milioane de euro – adaugă Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: