16 septembrie, 2013

(CLICK PENTRU A MARI) Topul scumpirii muncii in UE, trimestrul al doilea 2013

România a înregistrat o creștere a costurilor orare cu forța de muncă de 6% în trimestrul al doilea al anului 2013, situându-se pe locul al treilea în Uniunea Europeană la acest capitol, în primul rând ca urmare a creșterii salariilor din sectorul bugetar, relevă datele furnizate luni de Eurostat.

România este întrecută la scumpirea muncii doar de Estonia (+7,7%) și Lituania (+6,5%).

Scăderi ale costurilor muncii în trimestrul al doilea s-au înregistrat în Slovenia (-5,9%), Cipru (-4,6%), Croația (-0,6%) și Spania (-0,3%).


Una dintre principalele destinații externe ale forței de muncă din România, Italia, a înregistrat o creștere a costului muncii cu 0,6% în trimestrul al doilea, situându-se pe locul al 19-lea în UE.

La nivelul Uniunii Europene, costurile orare cu forța de muncă au avut o creștere de 0,9%, în trimestrul al doilea al anului 2013, după ce în primele 3 luni ale anului creșterea fusese de 2.

În zona euro, tot cu 0,9% au crescut costurile orare cu forța de muncă în trimestrul al doilea, înregistrându-se și aici o încetinire față de primul trimestru, când se înregistra o creștere cu 1,7%.

(Descarca de AICI comunicatul Eurostat)

România: Discrepanță între bugetari și mediul privat

În comparație cu media Uniunii Europene și a zonei euro, costurile cu forța de muncă din România au crescut mai ales în sectorul bugetar. În plus, în cazul României salariile și costurile non-salariale (cum sunt beneficiile sociale asigurate de angajatori) au aceeași creștere, în timp ce în alte state UE creșterile sunt mai mult pe partea de salarii.


Astfel, în România, salariile și costurile non-salariale au crescut cu 15,1% în sectoarele dominate de serviciile publice și 3,4% în mediul privat. În sectorul majoritar non-business intră și domenii ca educația și sănătatea, deși acestea cuprind și entități private.

Media Uniunii Europene înregistrează raporturi răsturnate între sectorul non-business și sectorul business: costurile muncii au crescut cu 0,3% în sectorul dominant bugetar și cu 1,1% în sectorul privat. Mai mult, în sectorul majoritar non-business costurile non-salariale au scăzut cu -0,3%, iar salariile cu crescut cu 0,5%, în timp ce în sectorul business au fost doar creșteri: 0,3% la costurile non-salariale și 1,4% la salarii.

O tendință asemănătoare a fost și în zona euro, unde sectorul în principal non-business a avut o creștere a costurilor muncii de 0,4% (nimic la beneficiile sociale și 0,4% la salarii), iar sectorul business a înregistrat o scumpire cu 1,1% (0,4% la beneficii și 1,3% la salarii).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: