sâmbătă

28 mai, 2022

Top 100 cele mai inovative universități din Europa. Din Rusia și din statele UE din fostul bloc comunist – nicio instituție. Exemplul Irlandei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2017

Librăria KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven)

KU Leuven, dn Belgia, este cea mai inovative universitate din Europa, potrivit celei de-a doua ediții a clasamentului realizat de Reuters, top ce cuprinde și Rusia și Ucraina.

Din Europa Centrală și de Est, în acest top se află o singură instituție, din Polonia, care a reușit performanța de a se plasa pe locul 90.

Irlanda, însă, o țară cu numai cinci milioane de locuitori, are trei universități, prima pe locul 60.


KU Leuven, Flandra, a fost înființată în urmă cu aproape 600 de ani, de către Papa Martin ale V-lea, dar acum a ajuns mai cunoscută pentru realizările sale în domeniul tehnologiei, decât în teologie, scrie Reuters.

Universitatea s-a plasat pe primul loc și anul trecut, pe baza metodologiei care ia în calcul articolele științifice publicate, citarea acestora, precum și brevetele obținute de cele 100 de universități plasate în clasamentul final.

KU Leuven deține una dintre cele mai mari organizații independente de cercetare și dezvoltare, iar în anul 2015 cheltuielile pentru cercetare ale acesteia au depășit 454 milioane de euro.

Portofoliul acesteia conține 586 de patente pentru invenții protejate în mai multe țări, aceste brevete fiind citate de alți cercetători în propriile lor patente.


Pe locul doi se situează Imperial College London, instituția ai cărei cercetători au descoperit penicilina, au dezvoltat hologramele și au inventat fibra optică.

University of Cambridge se plasează pe locul trei – are o istorie de 800 de ani și a dat lumii 91 de laureați Nobel.

Technical University of Munich, a patra în clasament, a dezvoltat 800 de companii inovative începând cu 1990, printre care o variată serie de start-up-uri high-tech, inclusiv în domeniul energiei regenerabile, al semiconductorilor și nanotehnologiei.

Ca țări, predomină cele mai puternice economii ale Europei – pe lista celor 100 universități se află 23 de instituții din Germania și câte 17 din Franța și Marea Britanie.

Din Europa Centrală și de Est se află pe listă doar Jagiellonian University, din Polonia, pe locul 90.

Irlanda, cu o populație de numai cinci milioane de persoane, are trei universități în acest Top 100, ceea ce înseamnă că deține recordul la astfel de instituții pe cap de locuitor. Cea mai bine plasată este Trinity College Dublin (locul 60).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Într-un clasament organizat pe baza acestui criteriu, ar conduce detașat Irlanda, urmată de Danemarca, Belgia, Elveția, Olanda, Germania, Marea Britanie și Franța. Germania are un PIB de 11 ori mai mare decât Irlanda, însă doar de 7 ori mai multe universități inovatoare pe cap de locuitor, în Top 100 Reuters.

Rusia nu are nici ea vreo universitate în acest clasament.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: