O lungă anchetă jurnalistică a echipei Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan culminează joi cu publicarea informației că o serie de politicieni și magistrați transmiteau informații secrete unui spion chinez.
Un dosar clasificat arată cum cazul ”Shanghai”, contractul Cupru Min și ”Grupul anti DNA” au în comun rețeaua de agenți chinezi coordonată de Wang Yan, scriu jurnaliștii GSP, care publică anchetele pe site-ul Tolo.ro.
Informația apare într-o notă a SRI, parte a dosarului clasificat 2170/1/2013, aflat la Înalta Curte. În acest dosar, un judecător de la ÎCCJ, un procuror și un șef de serviciu secret al poliției au fost condamnați definitiv în 2015 pentru ”furnizarea de informații”, dar nu s-a știut până azi că unul dintre beneficiari era cetățeanul român de origine chineză Wang Yan.
Lui Wang Yan i s-a retras cetățenia română în 2013, dar Beijingul îi redă imediat cetățenia chineză, iar Bucureștiul îi oferă drept de a sta în România pe încă cinci ani: 2014-2019.
Wang Yan conduce, de decenii, o rețea de spionaj chinezesc în România, o rețea cu conexiuni irezistibile, care merg de la pedofilie până la judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție- sunt citate dint-un dosar penal, recent descoperit de Gazeta Sporturilor
Lista politicienilor și magistraților români care apar în dosar:
- Marian Petrache – politician PNL, actualmente șeful Consiliului Județean Ilfov
- Georgeta Barbălată – judecătoare la ÎCCJ. George Bălan – procuror, vicepreședinte CSM
- Marcel Sâmpetru – procuror, membru CSM și consilier al lui George Bălan
- Mihai Vlad – şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov
- Cristache Rădulescu – președintele CJ Ilfov în mandatul 2008-2012, membru PNL