joi

19 mai, 2022

Tolo.ro: Firma care a cumpărat producția Cupru Min – reprezentată de un chinez căruia în 2013 i s-a retras cetățenia română la cererea SRI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2018

Producția Cupru Min a fost vândută, în octombrie 2017, unei firme din Hong Kong reprezentată de un cetățean chinez căruia în 2013 i s-a retras cetățenia română, la cererea SRI, scrie tolo.ro.

Compania care a achizționat cuprul este Merlion Resources din Hong Kong, reprezentată de Wang Yan (foto), un controversat om de afaceri chinez.

Wang Yan, supranumit Senatorul, a obținut cetățenia română în 1999, sub numele de Alexandru Ioan, și apare într-o anchetă a DIICOT referitoare la o rețea de prostituție care exploata minore. Dosarul avea ca obiect fapte din 2005, în care ar fi fost implicați și mai mulți polițiști români, unii dintre ei filmați, în scopul șantajării, în timp ce făceau sex cu prostituate livrate de rețea.


Partea de dosar referitoare la cetățeanul chinez și ofițeri s-a disjuns și în 2009 a fost clasat.

În 2012, SRI a cerut retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru <Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională>”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei, invocând art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”, mai scrie tolo.ro.

În 2014, decizia a rămas definitivă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Wang Yan a revenit la București anul trecut și a câștigat, în numele companiei Merlion Resources, licitația organizată de societatea strategică Cupru Min, care deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

„Prin semnătura lui Wang Yan, toată producția este transportată în China, pentru că România nu mai are industrie metalurgică neferoasă”, explică tolo.ro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: