duminică

16 iunie, 2024

7 octombrie, 2019

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru completarea Ordonanței 20/1994 privind măsuri de reducere a riscului seismic al construcțiilor existente, act normativ care prevede ca școlile construite înainte de 1978 să fie expertizate și încadrate în clasa de risc seismic, până în 2021.

Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale poate duce la amendarea conducătorilor de instituţii care au în administrare astfel de imobile. Amenda este între 1.000 lei la 10.000 lei.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul USR Cristian Ghica, care prezenta situația în Expunerea de motive:


Numărul unităților școlare din România este evaluat de Institutul Național de statistică pe nivele: antepreșcolar și școlar (cca. 12.500 unități), primare și gimnaziale (cca. 5.000), special primar și gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional și postliceal (cca. 1400) și universitar (cca. 100).

În aceste unități își desfășoară activitatea un număr de 3.578.600 elevi și studenți și 236.200 cadre didactice, fără a include personalul auxiliar, care sunt expuși riscului în cazul unui seism.

Acest risc este cu atât mai ridicat cu cât utilizatorii acestor spații nu își pot manifesta voința de a folosi sau nu acel spațiu.

Astfel, spre deosebire de locatarii sau potențialii cumpărători ai unor imobile într-un bloc de locuințe sau unui spațiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizați unei unități de învățământ, drept pentru care cade în sarcina statului să se asigure că activitatea de învățământ se desfășoară în bune condiții pentru toți actorii implicați.


Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.

”Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, precizează legea promulgată luni.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: