vineri

19 aprilie, 2024

27 aprilie, 2016

ecb-euroGuvernul, în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR) şi alte instituţii abilitate, vor elabora până în aprilie 2017 un studiu cu privire la măsurile concrete de adoptare a monedei euro, calendarul acestora şi noua ţintă, a declarat miercuri Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

„Pentru adoptarea monedei euro este necesar a avea un raport comprehensiv și pași concreți pe perioada următoare – ce măsuri trebuie luate pentru creșterea gradului de flexibilitate și de competitivitate a economiei Românești. Astfel, în cursul anului, până în aprilie 2017 va fi elaborat acest studiu și va cuprinde un calendar concret de măsuri„, a declarat Anca Dragu, adăugând că România ar trebui să îndeplinească şi criteriile de convergenţă reală, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor. În prezent, nivelul acestui indicator este de 55% din media europeană, în condiţiile în care acesta ar trebui să fie cuprins între 70% şi 80% din media statelor din zona euro.

„Bunele practici arată că aderarea unei monede într-o zonă monetară ar trebui să se facă undeva unde veniturile populației sunt la cel puțin 70%, undeva între 70 și 80% din media veniturilor populației din respectiva zonă monetară”, a precizat ministrul Finanţelor, adăugând că la studiu lucrează şi BNR şi comitetul de adoptare a monedei euro.


Guvernul a aprobat miercuri Programul de Convergenţă 2016-2019, document ce serveşte la elaborarea recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene. Programul are la bază strategia fiscal-bugetară și cadrul macro-economic actualizat pentru perioada 2016-2018.

„Guvernul își menține angajamentul de adoptare a monedei euro. O dată concretă va fi stabilită după realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediție a programului de convergență, potrivit Programului de Convergență 2016-2019 adoptat prin Memorandum în ședința de astăzi. Stabilirea unei date certe privind adoptarea monedei euro necesită un consens politic și social larg și o mai bună înțelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: