Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit luni la ședința conducerii PNL unde s-au discutat posibile măsuri de reducere a deficitului bugetar care urmau să facă obiectul unei ședințe de coaliție.
Întrebat, luni, de unde va reuși guvernul să facă rost de bani pentru a se încadra în ținta de deficit și pentru a nu pierde fondurile europene, Marcel Boloș, a declarat că „fiecare dintre măsurile pe care le discutăm poate fi o sursă de venit.”
„Cota cota unică, 10%, care este cea mai mică din UE și pentru care PNL s-a luptat să supraviețuiască, nu poate să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale care sunt. O țintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale și un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, a spus Marcel Boloș.
„Sunt mai multe etape de discuție pe care le avem pe zona de cheltuieli, pe zona de combatere a evaziunii fiscale, pe zona de facilități fiscale, pe zona de valorificare a resurselor statului”, a declarat ministrul, care a adăugat că este exclus ca deficitul să depășească 5% din PIB. Angajamentul asumat de Guvernul României este o țintă de deficit de 4,4% din PIB, țintă pe care se construise, dealtfel, și Legea Bugetului pe 2023.
Idee de ultimă oră: desființarea posturilor bugetare neocupate
PSD vrea să propună desființarea posturilor bugetare neocupate. Ar fi vorba de aproximativ 200.000 de posturi.
Desființarea posturilor neocupate ar duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor PSD.
De cealaltă parte, PNL a cerut miniștrilor săi să facă economii și să taie din cheltuieli.
Guvernul a fost atenționat de Comisia Europeană că i se va bloca accesul la fondurile europene multianuale dacă nu se încadrează în ținta de deficit asumată prin bugetul anului 2023. Atitudinea intransigentă este o consecință a faptului că România este singurul stat membru UE aflat în procedură de deficit excesiv- suspendată pe moment, dar cu perspectivă de reinstaurare odată cu reintroducerea regulilor pactului de stabilitate.
Potrivit execuției bugetare la 5 luni, deficitul este deja de 2,3% din PIB, ceea ce face imposibilă încadrarea în ținta de 4,4% din PIB la sfârșit de an. După avertismentul Comisiei, venit luna trecută, Guvernul încearcă să găsească soluții pentru ținerea sub control a deficitului.
***
Un răspuns
Eu citesc și mă crucesc.
Daca 200.000 posturi bugetare sunt neocupate, cum economisește statul 8-10 miliarde lei prin desființarea lor ?
Aruncă anual miliardele alea pe geam, vin plătiti șefii pentru personal subordonat inexistent ?
Doar in Romania mai citesc astfel de
” strategii” absurde, fara logica și matematica.
Dar dacă dau afara din sistemul bugetar toți pensionarii speciali/ de serviciu care cumulează pensia cu salariul, cite miliarde se economisesc ?
Mister. Secret de stat că
ar fi eliminată sugativa statului de drepti.
Începând cu CCR și terminând cu grămada de ex in uniforma care sug de la doua țițe a aceleași vaci numita buget de stat.