vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2017

Guvernul britanic este acuzat că a ascuns existența unui test ratat cu rachetă nucleară – o rachetă nucleară nearmată s-a îndreptat din greşeală spre Statele Unite, în iunie 2016, scrie presa britanică.

Submarin britanic HMS Vengeance (unul dintre cele patru submarine nucleare britanice), a efectuat anul trecut un test cu o rachetă nucleară Trident II D5 nearmată în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida.

Racheta a funcţionat greşit, îndreptându-se spre teritoriul Statelor Unite şi căzând în ocean, au declarat surse militare citate de publicaţia The Sunday Times.


Cauza incidentului nu a fost dezvăluită, fiind una „top secret”.

Acesta a fost primul test nuclear în patru ani și, până acum, rachetele Trident au fost testate de doar cinci ori, întrucât o singură rachetă costă 17 milioane de lire (19,6 milioane de euro).

Presa britanică o acuză pe Theresa May că a ascuns acest eșec petrecut cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistemului Trident.

Guvernul a transmis atunci un comunicat în care vorbea, dimpotrivă, despre succesul testelor: „Forţele navale regale au efectuat un test de rutină cu o rachetă Tridend nearmată, lansată de la bordul submarinului HMS Vengeance în cadrul unei operaţiuni pentru certificarea submarinului şi a echipajului.


Submarinul şi echipajul au fost testate şi certificate cu succes, permiţând revenirea la nivel operaţional. Avem încredere deplină în capacitatea noastră de disuasiune nucleară”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: