sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 iunie, 2020

Statele Unite sunt cuprinse de cele mai grave tulburări sociale produse de la asasinarea doctorului Martin Luther King Jr., în 1968, scrie luni The Guardian. Interdicțiile de circulație pe timp de noapte au fost masiv ignorate, localități mari și mici deopotrivă au fost scena unor noi confruntări violente între poliție și manifestanți, Garda Națională fiind chemată să intervină în 16 state americane.

Media și social media abundă de imagini care prezintă acțiuni inexplicabile petrecute de ambele părți ale ”baricadei”, în multe orașe americane: forțe de ordine care atacă fără motiv simpli spectatori ai incidentelor sau presă, persoane care ies în stradă nu pentru a deplânge brutalitatea poliției, ci pentru a jefui sau incendia magazine, birouri și mașini.


De luni seara. de la începutul protestelor generate de brutalitatea intervenției polițienești care a condus la moartea lui George Floyd în Minneapolis, 4.100 de protestatari au fost arestați pe întreg teritoriul SUA.

Scandalurile din stradă s-au mutat inclusiv pe scena politică, acolo unde Administrația Trump afirmă că tulburările au loc în orașe conduse de primari democrați, iar liderii opoziției acuză incapacitatea președintelui ales de a pacifica națiunea și clamează sfârșitul dictaturii republicane.

Proteste față de violențele din SUA și față de brutalitățile poliției americane au fost organizate în mai multe capitale din lume, dar singurul stat care a dat lecții despre nevoia de a elimina discriminările rasiale și a proteja drpturile minorităților e China.

Orașe americane sun asediu

În ultimele 24 de ore, orașe americane au fost din nou sub asediu. În Minneapolis, un TIR a intrat în mulțimea de demonstanți adunată pe un pod în apropierea centrului, presa locală vorbind de un șofer nervos că nu poate ajunge la destinație, nu de o intenție de a sparge grupul de demonstranți.


De altfel, poliția a anunțat că nu a fost raportat niciun accident în urma scenei descrise drept ”tuburătoare”.

În New York, mii de protestatari au revenit pe străzi luni dimineața, mulțimea adunându-se în Union Square. Mai multe vechicule arse ale poliției amintesc de violențele produse sâmbătă și duminică noaptea. Presa americană formulează numeroase critici la adresa forțelor de ordine și a modului în care acționează.

Parte dintre critici au fost deplin justificate, în Atlanta, de exemplu, doi ofițeri de poliție fiind concediați și alți trei consemnați cu muncă de birou până la finalizarea unor anchete vizând modul de intervenție din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Pe de altă parte, valul de proteste este un paravan pentru jafuri care se petrec în marile orașe. Cele mai multe au avut loc în Minneapolis.

Proteste în marile capitale europene, China cere SUA să nu mai discrimineze minoritățile

Demonstrații de protest au fost organizate în fața ambasadelor SUA din Londra, Berlin, Copenhaga, pe străzile din Tokyo sau Aukland, Noua Zeenlandă.

La Beijing nu au fost demonstrații, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a cerut SUA să elimine discriminarea rasială și să protejeze drepturile minorităților. Mesajul a fost transmis de televiziunea de stat CGTN.

Purtătorul de cuvânt Lijian Zhao nu a omis să amenințe cu ”contra-măsuri” dacă SUA continuă războiul deeclarațiilor împotriva Chinei pe tema libertăților din Hong Kong.

În Australia însă, organizatorul unei manifestații similare celor din capitalele europene, programată luni la Sydney, a anulat evenimentul din cauză că în social media au apărut apeluri la ”dezordine și contra-manifestații”. În alte orașe- Melbourne, Brisbane și Adelaide- au fost organizate sâmbătă manifestații de protest.

Trump, videoconferință cu guvernatorii

Președintele Donald Trump are programată luni o întâlnire cu Procurorul general William Barr, despre care presa americană afirmă că a acționat în weekend ca ”un bulldog” al președintelui și care a susținut suspiciunile prezidențiale la adresa ”Antifa”, despre care a afirmat că întreține ”focul” din SUA.

La ora 11, ora locală a Washington, Donald Trump va găzdui o videoconferință la care participă guvernatorii statelor americane, conducerile forțelor însărcinate cu paza comunităților americane și membri ai serciciilor secrete.

Pe Twitter, atât foști oficiali republicani cât și lideri democrați se întrec să îl ridiculizeze pe Donald Trump pentru faptul că a fost condus, vineri, în buncărul de sub Casa Albă, același folosit de Dick Cheney și de George W Bush în timpul și după atacurile din septembrie 2011.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: