17 martie, 2018

Evaluarea activităţii ambasadelor României se va termina în maximum 10 zile, a declarat ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, precizând că această acțiune se desfășoară anual și că nu există nici o listă cu şefi ai misiunilor diplomatice care vor fi evaluaţi, potrivit Agerpres.

Nu există nicio listă de ambasadori, este vorba de o cerere pentru evaluarea activităţii ambasadelor şi, bineînţeles, asta înseamnă, implicit, şi a şefilor de misiuni care răspund pentru activitatea diplomatică în exterior. E o chestiune care la noi se face anual”, a spus ministrul de Externe.

Fiecare ambasadă „transmite un raport de activitate în decursul lunii ianuarie şi pe această bază… cererea doamnei prim-ministru de a face o evaluare foarte clară a modului în care s-au desfăşurat activităţile în oficiile diplomatice, urmând ca după aceea să se ajungă la anumite concluzii”, a declarat Teodor Meleşcanu la Antena 3.


Teodor Meleșcanu a mai spus că nu poate să evalueze activitatea lui George Maior, ambasadorul României în SUA, decât ca șef de misiune diplomatică. Ministrul de externe a răspuns astfel la întrebare privind eventualitatea ca dezvăluirile despre implicarea SRI în formarea de Guverne, în procesele, dosarele din Justiţie să justifice o retragere de la post a ambasadorului George Maior.

„Din punctul meu de vedere, singurul lucru pe care pot să-l fac este să evaluez activitatea în postura de şef de misiune a oricărei persoane şi nu pot să mă refer la circumstanţe care au privit activitatea sa anterioară sau alte lucruri. Deci, evaluarea se face strict pe nivelul modului în care se îndeplinesc sarcinile care revin fiecărei ambasade”, a precizat ministrul de Externe.

Teodor Meleșcanu a precizat că nu a avut nicio discuţie cu Maior, după audierea la Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

„Nu, nu am avut nicio discuţie şi, oricum, dacă aş fi avut vreo discuţie, ea s-ar fi cantonat foarte clar în modul în care-şi îndeplineşte atribuţiile ca ambasador la Washington. Nu pot eu să am elementele necesare pentru a face judecăţi de valoare în legătură cu alte activităţi” a menţionat şeful diplomaţiei române.


Ministrul a subliniat că nu intră în aria sa de responsabilitate şi de competenţă să se pronunţe asupra activităţii anterioare a lui George Maior.

„Nu cunosc cum au fost atunci lucrurile… Ce s-a întâmplat… Am văzut şi eu declaraţiile domnului Dragnea, dar mai mult decât atât nu am ce să vă spun”, a spus Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a declarat că Ambasada de la Washington va fi supusă unei analize „cantitativă şi calitativă”, fiind unul dintre oficiile diplomatice cele mai importante pe care le are România.

„Trebuie să înţelegeţi că avem 169 de oficii diplomatice, dintre care unele sunt foarte mari, altele sunt compuse dintr-o singură persoană, deci contează foarte mult şi echipa cu care se lucrează. Din acest punct de vedere, eu n-aş cota la ora actuală nici ca foarte bun, nici ca foarte prost oficiul Washington. În mare măsură o să vedem ce reiese din analiza cantitativă şi calitativă pe care o avem în curs la Ministerul de Externe”, a adăugat el.

Teodor Meleșcanu a negat că i-ar fi cerut cineva să-l schimbe pe George Maior și a afirmat că o astfel de decizie nu poate fi luată doar după o evaluare ca a oricărui șef de misiune.

„Nu mi-a cerut nimeni să-l schimb pe domnul Maior. În mod normal, o asemenea decizie trebuie luată după o evaluare a modului în care se desfăşoară activitatea la un oficiu sau altul”, a spus ministrul.

Întrebat dacă dezvăluirile despre implicarea SRI în formarea de Guverne, în procesele, dosarele din Justiţie ar justifica o retragere de la post a ambasadorului George Maior, Meleşcanu a afirmat că singurul lucru pe care-l poate face este să evalueze activitatea în postura de şef de misiune diplomatică a oricărei persoane.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a mai spus că nu este normal ca directorul SRI să se implice în formarea guvernelor.

„Nu, nu cred că este normal”, a răspuns ministrul de externe la o întrebare pe această temă. Formarea unui guvern depinde exclusiv de voinţa majorităţii parlamentare care a câştigat alegerile. Din acest punct de vedere, guvernul este o formulă politică în măsură să asigure responsabilitatea îndeplinirii în activitatea guvernamentală a priorităţilor cu care partidele au câştigat alegerile sau pe care le-au prezentat populaţiei”, a spus Teodor Meleşcanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: