6 februarie, 2017

Teodor Meleșcanu și Frans Timmermans

Guvernul Sorin Grindeanu a trimis la Bruxelles, pentru luni și marți, o echipă formată din miniștrii  Teodor Meleșcanu și Ana Birchall. Misiunea acestora este de a le prezenta oficialilor europeni versiunea guvernamentală a celor întâmplate în România și de a pregăti vizita în care premierul va trebui să dea personal explicații pentru inițiativele din domeniul Justiției.

”Ministrul de Externe împreună cu doamna Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, vor merge spre Bruxelles. Am discutat astăzi cu cei doi colegi ai mei tocmai pentru a merge să explice ceea ce s-a întâmplat și pentru a pregăti prezența mea și a altora la Bruxelles (…)

De mâine, cei doi miniștri se află la Bruxelles până cred că poimâine, în pregătirea a ceea ce înseamnă viitoarea vizită”, declara dumincă Sorin Grindeanu.


Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, avea programate luni câteva întâlniri cu lideri importanți, în marja Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care se desfășoară la Bruxelles.

Una dintre întrevederile programate a fost cea cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al CE şi comisar UE pentru Îmbunătăţirea reglementărilor, Relaţii interinstituţionale, Stat de drept şi Drepturi fundamentale, unul dintre cei mai duri critici ai inițiativelor pe care Guvernul Sorin Grindeanu le-a avut în domeniul Justiției.

Ridicarea MCV – mai degrabă nu în mandatul actualei Comisii

La finalul întâlnirii „scurte, dar constructive”, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte ”dovedirea ireversibilităţii reformelor”, ceea ce ”este posibil să fi afectat şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene”, aşa cum a promis anterior preşedintele C.E. Jean-Claude Juncker.


Nu a existat o conferință de presă a celor doi oficiali, ci doar o declarație a lui Margaritis Schinas.

În 2016, președintele Jean- Cluade Juncker și-a exprimat, la o întâlnire cu premierul de atunci, Dacian Cioloș, optimismul că MCV va fi eliminat până la finalul mandatului său la conducerea Comisiei (2019).

Întrebat luni dacă mai este valabilă acea promisiune, Margaritis Schinas a răspuns: “Ceea ce contează nu este ireversibilitatea promisiunii, ci ireversibilitatea reformelor care să facă în aşa fel încât promisiunea să poată fi ţinută”.

“În ceea ce priveşte România, după cum ştiţi, inclusiv ţinând cont de declaraţiile noastre de miercuri, a înregistrat un regres care, dintr-un punct de vedere, a afectat obiectivul nostru de a vedea obținută ireversibilitatea reformelor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CE.

“Promisiunea preşedintelui (Jean-Claude Juncker – n. red.) ca acest Mecanism să dispară în timpul mandatului său depinde de ireversibilitatea reformelor implementate”, a repetat Schinas.

Acesta a mai spus că Frans Timmermans „a reiterat poziţia Comisiei Europene – acţiunile de combatere a corupţiei trebuie să continue, nu trebuie lăsate incomplete”, și a asigurat că „CE este pregătită să colaboreze cu România pentru actualizarea obiectivelor MVC”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cum prezintă Ministerul de Externe despre întrevederea Frans Timmermans – Teodor Meleșcanu

În marja reuniunii CAE, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, prilej cu care au fost abordate teme referitoare la agenda priorităților Guvernului român în domeniul economic și social, măsurile vizate în ce privește întărirea statului de drept și reforma justiției,  inclusiv din perspectiva recentelor evoluții interne din România.

Oficialul european a transmis angajamentul său și sprijinul Comisiei Europene pentru consolidarea proceselor democratice din România.

A evidențiat, în context, performanțele înregistrate în ultimii ani în domenii cheie, precum combaterea corupției, și a încurajat continuarea eforturilor autorităților române în această direcție.

La rândul său, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat dorința și disponibilitatea  părții române de a coopera cu serviciile specializate ale Comisiei Europene și Parlamentului European în acest proces

Tot luni, Teodor Meleșcanu ar fi trebuit să aibă o întrevedere și cu șeful NATO, la sediul alianței. NATO a anunțat însă luni, fără a oferi explicații, că întâlnirile secretarului general Jens Stoltenberg cu miniștrii de Externe din România și Polonia (o altă țară din UE care are probleme cu respectarea statului de drept) vor fi reprogramate.

La reuniunea de luni a miniștrilor din UE, s-a discutat despre situația din Ucraina, criza din Libia, relațiile UE-Egipt și despre procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: