fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

UPDATE/Tensiunile UE-SUA legate de spionaj / Nouă parlamentari europeni merg la Washington să ceară explicații

de Mariana Bechir 28.10.2013

UPDATE: În afara vizitei la Washington pe care o pregătesc șefii servicilor secrete germane, pentru săptămâna aceasta, parlamentul german a anunțat o sesiunea specială pe subiectul NSA, pe 18 noiembrie.

Spre deosebire de delegația PE, șefii serviciilor germane se duc în SUA cu dovezi ale interceptărilor efectuate de NSA, scrie presa germană.

UPDATE: Șeful delegației PE care a plecat la Washington, britanicul Claude Moraes, a declarat: ”Vom avea oportunitatea de a discuta direct cu partea americană despre acuzațiile de supraveghere aduse autorităților SUA și despre impactul acestora asupra dreptului fundamental la viață privată al cetățenilor UE… O prioritate este colectarea de la surse americane a tuturor informațiilor relevante și a probelor”, a mai spus Claude Moraes.

Delegația se va întâlni pe parcursul celor zile cu membri ai Congresului american, dar și cu avocați și reprezentanți ai societății civile.

UPDATE: Președintele Barack Obama nu a știut ani de zile de monitorizarea celor 35 de lideri mondiali și a oprit programul imediat ce a aflat de existența acestuia, potrivit Wall Street Journal.

Monitorizarea celor 35 de lideri mondiali a ieșit la suprafață în timpul unei verificări interne a NSA, în vara acestui an, potrivit declarațiilor făcute de un oficial american pentru Wall Street Journal.

Președintele Barack Obama a ordonat imediat oprirea monitorizării cancelarului Angela Merkel și a celorlalți lideri mondiali, a precizat sursa WSJ.

UPDATE: Delegația PE, care se va întâlni la Washington și cu membri ai Congresului, ar putea avea surprize.

În așteptarea vizitei aliaților europeni, unii congresmeni și-au anunțat deja poziția, declarând că nu există motive pentru ca Franța, Germania și alte state spionate de SUA să fie revoltate.

Preşedintele Comisiei pentru servicii secrete din Camera Reprezentanţilor, republicanul Mike Rogers, a spus într-un interviu acordat CNN: ”Dacă francezii ar ști exact despre ce a fost vorba (în problema interceptărilor din Franța – n.red.), ar fi aplaudat asta și ar fi deschis șampania. Este un lucru bun. Asta menține Franța în siguranță. Păstrează SUA sigură. Ține aliații noștri în siguranță”.

Un alt republican, Peter King (tot din Camera Reprezentanților), a declarat pentru NBC: ”Președintele (Barack Obama – n. red.) trebuie să înceteze să-și mai ceară scuze, să se apere (în fața europenilor – n. red.). Realitatea este că NSA a salvat mii de vieți , nu numai în SUA, dar și în Germania, Franța și din toată Europa”.

UPDATE: Potrivit USA Today, președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry vor avea luni o discuție pe marginea rapoartelor referitoare la interceptarea germanilor, francezilor și spaniolilor și efectele diplomatice ale acestora.

UPDATE: Bernard Kouchner, fost ministru de Externe al Franței, a declarat într-un interviu că ceea ce șochează în problema NSA sunt proporțiile interceptărilor: ”Să fim onești, și noi tragem cu urechea. Toată lumea ascultă pe toată lumea. Ceea ce șochează este magnitudinea acestor interceptări”.

UPDATE: Premierul Mariano Rajoy l-a convocat pe ambasadorul SUA în Spania, James Costos, pentru a explica dezvăluirile din El Mundo referitoare la interceptarea celor peste 6,5 milioane de convorbiri.

O delegație de nouă membri ai Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European încep luni o vizită de trei zile la Washington, vizită în care vor discuta cu oficialii americani mai multe probleme legate de spionarea de către NSA a liderilor și cetățenilor UE.

Ei vor cere autorităților americane explicații legate de ascultarea telefonului cancelarului german, Angela Merkel, interceptarea convorbirilor cetățenilor francezi și, așa cum arată ultimele dezvăluiri făcute de ziarul spaniol El Mundo, a celor aproximativ 60,5 milioane de convorbiri telefonice interceptate într-o singură lună.

Separat, un grup de înalți oficiali germani, inclusiv șefi ai serviciilor secrete, vor face și ei o vizită scurtă la Washington, pe aceeași temă, și se vor întâlni cu reprezentanți ai Casei Albe și ai NSA (Agenția Americană de Securitate, instituția aflată în centrul scandalului care se extinde de la o zi la alta).

Aceste evoluţii de la Consiliul European conturează deja o răcire fără precedent a relaţiilor dintre Europa şi America, aşa cum spunea la sfîrșitul săptămânii trecute Die Welt: “Afacerea interceptărilor efectuate de NSA ar putea avea consecinţe politice considerabile şi conduce la distanţarea spectaculoasă a plăcilor tectonice de pe o parte şi cealaltă a Atlanticului”.

Ce va discuta delegația PE la Washington

  • Proporțiile operațiunii de interceptare a convorbirilor cetățenilor europeni, impactul asupra vieții private a acestora și asupra încălcării drepturilor lor
  • Eventuale despăgubiri despăgubiri acordate de SUA cetățenilor europeni interceptați
  • Pachetul legislativ pentru reforma protecției datelor personale (pe care UE urmează să-l adopte până în 2015)
  • Reglementările din acest pachet care se vor aplica firmelor americane ce operează în Europa
  • Decizia PE de a recomanda suspendarea acordului de urmărire a finanțărilor teroriste
  • Interceptarea convorbirilor spaniolilor
  • Interceptarea, prin colaborarea dintre NSA și serviciile britanice omoloage (GCHQ) a serverelor companiei Belgacom (cea care oferă servicii de telecomunicații mai multor instituții europene)

Summitul Consiliului European, marcat de ascultarea Angelei Merkel

De altfel, începutul primei runde a summitului Consiliului European (desfășurat între 24 și 25 octombrie anul curent) a fost deturnat de ultimele dezvăluiri cuprinse în documentele furnizate de Edward Snowden jurnaliştilor de The Guardian – ascultarea cancelarului german Angela Merkel şi a altor 34 de lideri ai lumii.

Franţa şi Germania au prezentat o iniţiativă pentru discuţiii bilaterale cu autorităţile americane pe subiectul spionajului NSA în Europa, iniţiativă căreia i se pot alătura şi alte state membre, pentru a “restabili respectul şi încrederea” între cele două mari puteri, America şi Europa.

Până la sfârşitul anului ar trebui să se ajungă la un acord “no spy”.

Suspendarea acordului de liber schimb UE – SUA

De asemenea, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut în deschiderea summitului Consiliului European suspendarea negocierilor dintre UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb.

“Cred că trebuie să suspendăm acum negocierile” pe tema acordului de liber-schimb, a declarat Martin Schulz.

Suspendarea programului TFTP

Europarlamentarii au votat miercurea trecută o rezoluţie nelegislativă în care se spune că UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzaţiilor la adresa Agenţiei americane de securitate naţională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetăţenilor UE, deţinute de compania belgiană SWIFT.

Chiar dacă Parlamentul nu are puteri formale de a iniţia suspendarea sau terminarea unui acord internaţional, “Comisia va trebui să acţioneze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord”, se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul la alte acorduri internaţionale în viitor”.

Investigaţia Europol

Eurodeputaţii au mai cerut autorizarea unei anchete a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol şi “o anchetă tehnică la faţa locului” privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile “intrări secundare” în serverele SWIFT.

Se actualizează

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.10.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernatorul BNR: sectorul guvernamental crează tot deficitul extern

Razvan Diaconu

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Remarca a fost făcută, potrivit… Mai mult

Europa

Guvernul britanic ar putea apela la șoferii din armată ca să acopere criza din transportul de marfă

Iulian Soare

Ministerul Transporturilor din Marea Britanie ar putea apela la şoferii din cadrul forţelor armate pentru transporturile civile de marfă, ca să acopere lipsa celor din… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen prezintă luni, la București, evaluarea Comisiei pe PNRR

Razvan Diaconu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, a anunţat vineri Reprezentanța… Mai mult

Europa

Milionarii germani își mută banii în Elveția temându-se că stânga va câștiga alegerile de duminică

Razvan Diaconu

O posibilă victorie a stângii la alegerile care vor avea loc duminică în Germania i-a speriat pe milionarii din această ţară care vor să îşi… Mai mult

Stiri

CGMB a aprobat rectificarea bugetară: 200 de milioane de lei pentru transportul în comun, 110 milioane la ajutoare sociale

Vladimir Ionescu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de rectificare bugetară, potrivit căruia subvenţiile pentru transportul în comun cresc cu… Mai mult

Europa

Producția de îngrășăminte chimice scade în Europa din cauza scumpirii gazelor

Adrian N Ionescu

Scumpirea gazelor începe să provoace sincope majore industriei europene, care abia începuse să-și revină din șocul coronavirus. Industria chimică și în special companiile de îngrăşăminte… Mai mult

Europa

Italia anunță măsuri de 3 miliarde de euro pentru micșorarea facturilor la energie

Vladimir Ionescu

Premierul Mario Draghi a anunțat măsuri în valoare de trei miliarde de euro pentru a micșora facturile la gaz și electricitate ale italienilor, transmite Euractiv.… Mai mult