luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2020

Managerii estimează pentru perioada decembrie 2020-februarie 2021 scăderea activităţii în construcţii şi servicii, dar şi a numărului de salariaţi din industria prelucrătoare şi servicii, în paralel cu creşterea moderată a preţurilor în comerţ, arată datele publicate luni de INS.

Potrivit anchetei de conjunctură din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scăderea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

În sectorul de construcţii, managerii prognozează scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -38%) până în februarie şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).


În sectorul comerţ cu amănuntul, sondajul indică o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va scădea în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Între activităţile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor şi ale altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -57%) şi activităţile de jocuri de noroc şi pariuri (sold conjunctural -56%).

În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: