2 decembrie, 2015

mediul de afaceriCompaniile anticipează o creştere moderată a activităţii din sectorul de servicii în perioada noiembrie 2015-ianuarie 2016, o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi din construcţii şi o relativă stabilitate a preţurilor în toate sectoarele economiei, reiese dintr-o anchetă realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, cifra de afaceri din industria prelucrătoare şi cea din comerţul cu amănuntul se vor menţine la un nivel similar, în vreme ce afacerile din construcţii vor înregistra o scădere. Singurii manageri care întrevăd o creştere a activităţii sunt cei din domeniul serviciilor.

De asemenea, doar angajatorii din comerţul cu amănuntul întrevăd o creştere a numărului de salariaţi

tendinte economie
Sursă: Institutul Naţional de Statistică (INS)
  • Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere, în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendința va fi de scădere accentuată.

Preţurile produselor industriale se prognozează să rămână stabile. Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

  • Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimează şi o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%).

  • Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice.


Angajatorii se aşteaptă la o uşoară creştere a numărului de salariaţi. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

  • Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: